Despertant instruments adormits

Servei de Cultura

El dimarts dia 30 de maig una delegació del consistori ripollès varem tenir el goig d’assistir al concert «Despertant instruments adormits» que va tenir lloc en el marc incomparable de la sala Sant Climent de Taüll, al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Des de l’Ajuntament hem apostat per aquest projecte que, sota la direcció del musicòleg Antoni Madueño, ha portat a terme diferents accions, totes elles relacionades amb la portalada del monestir de Ripoll.

L’Antoni Madueño és una d’aquestes persones que tenen un poder de convocatòria innat, el seu entusiasme és encomanadís, i gràcies a aquesta facultat que té, ha tirat endavant un projecte que té a veure amb tot un seguit d’accions que estem duent a terme amb la intenció d’aconseguir que la nostra portalada pugui ser declarada finalment com a bé d’interès cultural del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

En aquest cas es tracta d’un projecte musicològic i musical inspirat en la portalada, i és que en aquest nostre monument, anomenat també la Biblia de pedra per Jacint Verdaguer, hi tenim esculpits tot un seguit de personatges que tenen a les seves mans un o altre instrument musical. A partir d’aquestes imatges se n’ha reproduït una còpia de la manera el més fidedigna possible.

Un cop acabada aquesta fase, es tractava de posar en marxa la segona part d’aquest pla, o sigui posar-hi lletra i música. Per dur a terme aquest objectiu calia fer una gran feina de recerca, buscar la música medieval que s’havia creat fa tants segles al propi Scriptorium de Ripoll, també s’hi han aplicat lletres autòctones d’obres ripolleses antigues, com la coneguda obra dels Carmina Rivipulensia.

Un cop recopilada la lletra i la música, l’Antoni Madueño ha estat capaç de sumar-hi els actors necessaris per poder posar en marxa la darrera part del projecte. D’una banda els músics i els solistes que han interpretat aquesta música antiga, i d’altra banda amb la implicació de la Teresina Maideu, la qual dirigeix tant la coral Capella de Santa Maria com la coral Els Follets de Ripoll. Tots plegats han entomat el repte amb un enorme entusiasme i implicació personal. Gràcies a totes i tots per aquest treball que ajuda a promocionar i fer ambaixada de Ripoll, del nostre llegat cultural i el projecte cap al Segle XXI amb vocació d’internacionalitzar la candidatura.

Fa un temps varem poder gaudir del concert «Despertant instruments adormits» en el marc del monestir. Ara cal ampliar l’horitzó del projecte i portar-lo tant lluny com puguem, donar a conèixer la riquesa poètica i musical del nostre monestir pot ajudar també a aconseguir que puguem esdevenir un referent del romànic i del patrimoni mundial. La implicació del Govern de la Generalitat a través de la Conselleria de Cultura també és cabdal per assolir el repte.

Sigui com sigui, el dimarts passat el MNAC va acollir aquest concert; no cal que us digui com d’emocionant és entrar en un museu que és per la seva importància un dels primers del món pel que fa a l’art romànic i gòtic. Aquest temple de la cultura esdevé per si mateix un objectiu, mereix un viatge des de qualsevol indret del món. Però trobar-se a la sala Sant Climent de Taüll i escoltar unes melodies que pràcticament s’havien perdut, amb uns poemes que tenen una antiguitat de més de mil anys, desperta uns sentiments molt especials, és veritat que no estem molt fets a la música gregoriana i la seva cadència més o menys monòtona, però alhora senzilla, íntima i espiritual. Si som capaços d’escoltar atentament allò que ens explica la música, és com retornar al què va ser l’edat d’or del cant sacre, que va significar tenir un cant propi, i que va ser com una llum dins l’obscuritat d’aquella llunyana edat mitjana.

Aquest important projecte està ja arrancat, ara cal donar-lo a conèixer en d’altres països, l’objectiu ja està en marxa i si tot es desenvolupa de la manera esperada «Despertant instruments adormits» pot arribar a fer un periple de gran importància i que donarà a conèixer la nostra portalada i la importantíssima obra que es va gestar a l’Scriptorium ripollès.

Tots estem implicats en aquest projecte, que ha estat possible gràcies a músics, cantaires, directors, luthiers, estudiosos i gràcies també a l’interès del públic per conèixer l’obra, però sobretot li hem d’agraïr a l’Antoni Madueño la seva persistència per aconseguir que moltes administracions li donessin un cop de mà per tirar endavant un projecte tan ambiciós.

Com a ripollesos estem molt orgullosos del nostre patrimoni, que és ric i extens. Nosaltres ja el coneixem, i ara ens cal donar-lo a conèixer. Qualsevol eina que sigui útil ens serà vàlida per fer que la nostra portalada entri a formar part de la llista dels monuments de la UNESCO, i si a més a més pel camí hi podem anar sumant projectes culturals paral·lels com els que ens ocupa, molt millor encara!

Jordi Munell i Garcia
Alcalde de Ripoll i Diputat al Parlament