L’exposició  de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll “Despertant Instruments Adormits”, continua de ruta per Europa i ara es pot veure a l’abadia de Fontfreda, a 14 Km de Narbona, fins al 23 de setembre.

La mostra és una de les accions del projecte de recreació dels instruments musicals que apareixen a la Portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, així com de les músiques que es van copiar i crear al seu scriptorium entre els segles X i XIV. La mostra forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments, encapçalat per l’Ajuntament de Ripoll i que compta amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa cultural Europa Creativa. Té per objectiu la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana, així com promocionar la Portalada per elevar la seva candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval. A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instru­ments antics, s’ha pogut relacionar projectes d’orígens tan diversos com d’Itàlia, França i Xipre. Els instru­ments “fòssils” de la Portalada, s’han con­servat vius en la música del folklore xipriota, el romànic a Itàlia o els projectes pioners de recu­peració d’instruments medievals a França, són els nòduls d’una xarxa que depassa les fronteres europees

Així a través de plafons explicatius, Codis QR i peces audiovisuals és podrà conèixer el projecte i apropar-se a aquests instruments, a les seves músiques, a un patrimoni arquitectònic i a una època de la història de Catalunya i d’Europa.

El divendres 24 de setembre, a la mateixa abadia de Fontfreda,  Toni Madueño,  acompanyat pels socis francesos del projecte el Trob’art, oferiran un concert en el que interpretaran un repertori de música medieval, amb reproduccions de instruments d’origen medieval.

+ informació https://www.fontfroide.com/exposition-awakening-european-sleeping-instruments/

Galeria Imatges https://photos.app.goo.gl/w9HByiEgt3y2iCKp6