Des del 2016, l’Ajuntament de Ripoll està duent a terme una gran tasca de difusió cultural al voltant de la música medieval a través del projecte Despertant instruments adormits, en el marc de la promoció internacional de la candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO de la Portalada del Monestir de Santa Maria. Fruit d’això, aquesta setmana tindrà lloc a Noruega un programa de difusió de la cultura catalana en clau ripollesa, concretament dels manuscrits i les músiques de l’antic Monestir de Ripoll.

Aquest projecte s’inicia en col·laboració amb l’eminent medievalista i folklorista Sverre Jensen i també amb el grup noruec Al Andalus. Es vol dur a terme un intercanvi de cultura musical entre Noruega i Catalunya.

Durant el mes de juny de 2023 el musicòleg i intèrpret Antoni Madueño -impulsor del projecte Despertant instruments adormits– cantarà juntament amb els músics noruecs a l’església de Nesodden i a Ladegard. A l’agost està previst que sigui Sverre Jensen qui visiti Catalunya per a dur a terme tallers a Ripoll i a Sant Pere de Rodes.

A més d’aquestes activitats, hi ha concertades diverses visites a institucions com ara el Museu Etnogràfic i entrevistes amb la direcció d’alguns festivals de música antiga a Noruega, que ja s’han interessat per la iniciativa ripollesa. El projecte s’orienta a la participació del país nòrdic en els projectes Erasmus+ i Europa Creativa que l’Ajuntament de Ripoll té intenció de preparar per als pròxims anys.

Recordem que el projecte Despertant adormits va rebre el Premi Nacional d’Artesania Prestigia 2020 de la Generalitat de Catalunya; i va gaudir d’una subvenció Europa Creativa per a la programació internacional realitzada el 2020 i 2021 amb entitats de França, Xipre i Itàlia.

Detalls dels concerts a Noruega:

https://middelalderballader.hoopla.no/sales/event/3496432313

https://middelalderballader.hoopla.no/sales/event/3799088989