El dissabte 20 de novembre es va inaugurar l’exposició sobre els Instruments Adormits de la Portalada romànica del Monestir de Santa Maria de Ripoll a la Fabrique des Arts – Conservatoire de Carcassona (França), amb la presència de l’alcalde de Ripoll Jordi Munell i el musicòleg Antoni Madueño. Aquesta mostra es podrà veure en aquest indret aproximadament fins al 18 de desembre, i a més es faran un seguit d’activitats relacionades a la ciutat.

1 de desembre: Conferència ‘Músiques al voltant de la Portalada de Ripoll’, amb Antoni Madueño al Conservatori de Carcassona, a partir de les 15 h. A les 18 h, taller de  polifonia medieval amb els alumnes i professors del Conservatori de Carcassona.

2 de desembre: Conferència a la Médiatheque de Carcassona, a les 18 h: Músiques al voltant de la Portalada de Ripoll. Madueño en aquesta ocasió també parlarà sobre el breviari de Carcassona del segle XIV, la partitura medieval més antiga que conserven. Aquest llibre serà present durant la conferència, i el musicòleg interpretarà una de les seves pàgines.

4 de desembre: De 14 a 16.30 h, concert a la Torre del Tresor de la Cité, amb el grup de hautbois (fustes de canya) del Conservatori, Bodèga (cornamusa occitana de Carcassona) i músics tradicionals de Carcassona, i Antoni Madueño amb les músiques de Ripoll.

5 de desembre: A les 14 h, a la plaça Marcou, al centre de la Cité, concert de música profana amb alumnes de la Calandreta (escola immersiva en occità), Antoni Madueño i músics tradicionals occitans. I a les 16 h, a l’antiga catedral de St. Nazaire, concert de música Sacra amb alumnes del conservatori, membres de la Capella de Santa Maria de Ripoll i Antoni Madueño.

Aquestes activitats a la ciutat francesa són part del tancament del projecte ‘Despertant Instruments Adormits’, que durant dos anys ha liderat l’Ajuntament de Ripoll amb el recolzament del programa europeu Europa Creativa. Aquest cap de setmana (4 i 5 de desembre) la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Ripoll Montsina Llimós serà present als actes a Carcassona. L’objectiu final de totes aquestes activitats culturals és aconseguir que la Portalada sigui declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Més informació: https://quefaire.carcassonne-agglo.fr/fr/les-selections/les-instruments-medievaux-a-l-honneur.html