La pandèmia provocada per la COVID-19 va suposar una crisi econòmica, social i sanitària sense precedents. Per a poder donar resposta a les seves conseqüències i contribuir al procés de reconstrucció de les economies en el món post-COVID-19, la Comissió Europea va posar en marxa un Mecanisme de Recuperació i Resiliència finançat a través dels fons NextGeneration EU.

Al nostre territori, es va aprovar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia (PRTR) Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Gobierno de España (planderecuperacion.gob.es on es traçava el full de ruta per a la modernització de l’economia  amb una transformació cap a una estructura més resilient i inclusiva que donés un impuls directe a la transició verda, justa i ecològica. Dins aquest Pla, el Component 2 denominat «Implementació de l’Agenda Urbana Espanyola:  Pla de rehabilitació i regeneració urbana» liderat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA)  inclou programes d’inversió i reformes que ofereixen un marc de suport a diferents escales. Dins aquest component s’ha dissenyat la inversió destinada a la rehabilitació d’edificis, la inversió C.2 I5 a la qual obeeix el present Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP). Programa de Impulso a la Rehabilitación de los Edificios Públicos para las Entidades Locales (PIREP local) – Programa de Impulso a la Rehabilitación de los Edificios Públicos para las Entidades Locales (PIREP local) – Subvenciones PRTR – Áreas de actividad – MITMA – Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), a través del PIREP, convoca aquestes ajudes en règim de concurrència competitiva entre Entitats Locals, i que respondre als criteris de sostenibilitat, inclusió i qualitat estètica prevists per la Nova Bauhaus Europea, sense perdre de vista el principal objectiu d’un estalvi energètic mitjà per sobre del 30%.

  • Línia 1 – Obra finalitzada com a màxim el 30 de setembre de 2024. Pressupost: 250 milions d’euros.
  • Línia 2 – Obra finalitzada com a màxim el 31 de març de 2026. Pressupost: 350 milions d’euros.

Aquestes ajudes són regulades per l’ORDRE TMA/178/2022, de 28 de febrer,  per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió d’ajudes per a la rehabilitació d’edificis de titularitat pública i la convocatòria per a la presentació de sol·licituds pel procediment de concurrència competitiva en el marc del Pla de Recuperació) Disposició 3851 del BOE núm. 60 de 2022.

En aquest context, l’Ajuntament de Ripoll, va presentar dos projectes de rehabilitació d’edificis per a cada una de les línies seguents.