Des del 2019, en el marc del projecte europeu Despertant Instruments Adormits de la Portalada de Ripoll s’han organitzat diferents tallers, concerts, conferències i exposicions arreu de Catalunya i Europa. Aquests propers dies en són una bona mostra, amb diverses activitats que hi ha programades arreu. França, Itàlia i també el mateix Ripoll en seran els escenaris.

Aquest dijous, 15 de juliol, s’inaugura l’exposició dels Instruments Adormits a l’Abadia de Valmagne, un antic monestir cistercenc situat al municipi francès de Villeveyrac, a prop de Montpeller. El mateix dijous, a les 21 h, s’hi farà un concert amb músics que formen part del projecte. Divendres dia 16, per altra banda, els instruments sonaran a Sant Guilhèm le Désert, un municipi occità del Llenguadoc francès.

Aquest dissabte, 17 de juliol, els Instruments Adormits seran els encarregats d’obrir el 42è Festival de Música de Ripoll, amb l’actuació al Monestir de Troubadours Art Ensemble i altres músics convidats que interpretaran música medieval d’Occitània i Catalunya.

Per altra banda, del 31 de juliol a l’1 d’agost, el projecte es trasllada a Itàlia, concretament al Centro Studi Europeo di Musica Medievale “Adolfo Broegg” de la localitat d’Spello. Allà s’hi realitzaran dos dies de conferències i actuacions durant els últims dies del Curs Internacional de Música Medieval que s’hi celebra.

El 4 d’agost, músics del projecte acompanyaran a la Coral Capella de Santa Maria a Cotlliure (Rosselló) en un concert que començarà a les 21 h dins el festival Les Troubadours Chantent l’Art Roman en Occitanie. I el 5 d’agost, també conjuntament amb la Coral Capella de Santa Maria, tornaran a ser a Valmagne.

Recentment, el projecte dels Instruments Adormits ha estat premiat amb el guardó Prestigia, en el marc dels Premis Nacionals d’Artesania de Catalunya, que s’entregaran properament. Això mostra el creixement d’aquesta proposta, que té com a objectiu també el fet de promocionar la candidatura de la Portalada romànica del Monestir de Santa Maria de Ripoll com a bé d’interès cultural del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Per saber-ne més: https://ripoll.cat/instruments-adormits/