El projecte Europeu Despertant Instruments Adormits de la Portalada de Ripoll està d’enhorabona. La Generalitat de Catalunya, concretament el Departament d’Empresa i Treball,  l’hi ha concedit el premi Prestigia, en el marc dels Premis Nacionals d’Artesania de Catalunya, que s’entregaran properament.

L’Ajuntament de Ripoll amb el suport del Programa Europa Creativa, de la Unió Europea, impulsa, des de l’any 2019, aquest projecte internacional (Awakening European Sleeping Instruments, com es coneix a la resta d’Europa) de recreació i recuperació  d’instruments musicals de la Portalada romànica del Monestir de Santa Maria de Ripoll i de difusió de les músiques copiades i creades al seu scriptorium en època medieval,  amb la intenció d’aconseguir que la  portalada pugui ser declarada finalment com a bé d’interès cultural del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Des del 2019, s’han organitzat tallers de recreació dels instruments musicals, concerts, conferències, exposicions i altres activitats arreu de Catalunya i d’Europa,  en les quals també hi han participat els socis internacionals del projecte europeu. La pandèmia de la Covid-19 va obligar a fer una aturada forçada al projecte, però amb la represa de l’activitat cultural Els Instruments Adormits van reprendre l’agenda que els ha portat a sonar a diferents llocs.

Aquest projecte europeu depassa l’àmbit intel·lectual i acadèmic per endinsar-se en una experiència vital amb les generacions que han viscut al voltant del monument durant més de deu segles. Un viatge d’emocions que relliga pobles europeus fins a l’altre extrem de la Mediterrània, en un espai que fa mil anys fou més comú del que ara podem imaginar. Antoni Madueño, director del projecte, el defineix així: “Despertant Instruments Adormits acosta aquestes músiques al gran públic d’una manera insòlita, a través del patrimoni arquitectònic, musical i plàstic, tot esborrant per moments les barreres que el temps i la geografia han precipitat sobre la nostra memòria”.

Per saber-ne més https://ripoll.cat/instruments-adormits/