Des de l’Oficina de Turisme de Ripoll ja s’han recopilat les dades de turisme relacionades amb aquesta campanya d’estiu. Tot i que encara s’està lluny de les xifres anteriors a la pandèmia, es comença a remuntar, amb un increment del nombre de consultes a l’Oficina durant els mesos de juliol i d’agost d’enguany en comparació amb l’any passat. En termes percentuals, l’increment ha estat més major al mes de juliol (vora un 27%) i més discret a l’agost (16%). Això es podria justificar perquè el mes de juliol del 2020 tot just s’havia acabat el confinament de la primera onada i hi havia més incertesa en els desplaçaments turístics.

El nombre total de consultes a l’Oficina de Turisme el 2021 ha estat de 3.911 al juliol (+835 respecte al 2020) i de 7.792 a l’agost (+1.126 respecte al 2020).

Aquest estiu, el turisme de proximitat ha tornat a dominar. El 86% de les consultes turístiques han estat per part de persones de l’estat espanyol, dues terceres parts del total procedents de Catalunya. El nombre de visitants de la resta de l’estat espanyol s’ha quadruplicat respecte a l’estiu anterior, majoritàriament procedents de Madrid, País Basc i País Valencià. Pel que fa als turistes de l’estranger, principalment venen de França, Bèlgica i Països Baixos. Els visitants francesos opten més per visites relacionades amb la cultura i el patrimoni, mentre que els belgues i holandesos, pel senderisme i la natura.

Dos de cada tres visitants a l’Oficina de Turisme són del segment d’edat entre 45 i 64 anys. Un 15% són majors de 65 anys i un 12% d’entre 30 i 44 anys. Els visitants menors de 30 anys no arriben al 6% del total.

Gairebé la meitat dels visitants viatgen amb parella i poc més d’un terç ho fan en família. Gran part de les parelles solen ser famílies que viatgen sense els fills. Els qui viatgen sols, amb amics o grups organitzats suposen un 20% del total.

Un terç del total de les consultes són sobre el Conjunt Monàstic; quasi un quart tracten sobre el patrimoni general de Ripoll, demanant què s’hi pot visitar; poc més d’un 8% són sobre recorreguts urbans per la vila; al voltant d’un 6% demanen pel Museu Etnogràfic; mentre que un altre 6% consulten per informació general de la comarca.

Dades concretes de visitants (de l’1 de juliol fins al 23 d’agost)

Conjunt Monàstic: 7.191

Visita guiada ‘Ripoll en temps de pandèmia’: 54

Museu Etnogràfic: 2.282

Scriptorium: 119

Farga Palau: 67

Trenet Turístic: 3.118 (282 amb el ‘Pack Trenet’)

Campanya #RipollperCompartir: Més de 300 blocs amb vals de descompte repartits.