Del 28 de maig al 6 de juny, a Ripoll es duran a terme un seguit d’activitats en el marc de la ‘Setmana de l’Entorn’, que enguany té l’eslògan ‘Tu n’ets part, cuida’l i participa!’. Aquesta iniciativa sorgeix d’una combinació entre la Setmana de la Natura, que compta amb més de 400 activitats arreu del territori per part d’associacions, fundacions, ajuntaments, escoles i empreses, i la iniciativa Let’s Clean Up Europe.

El dilluns 31 de maig, des de les 10 del matí, es durà a terme una caminada per conèixer arbres monumentals o singulars de la vila, a càrrec de Joan Alabau. Se sortirà del passeig Ragull (des del davant de la benzinera). Per altra banda, es realitzaran uns tallers de reciclatge creatiu, a l’espai del Safareig (passeig del Mestre Guich, 12), el dijous 3 de juny a les 17 h, el divendres 4 a les 18 h i el dissabte 5 a les 11 h. Hi haurà un màxim de 8 persones per taller. El divendres, 4 de juny, també es realitzarà una xerrada que porta per títol ‘Com afecten les nostres accions als espais fluvials’, a càrrec de Xavier Bachero, del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter. Es farà a la Biblioteca Lambert Mata a partir de les sis de la tarda.

Per inscriure’s a qualsevol d’aquestes tres activitats, cal enviar un correu a comunicacio@ajripoll.cat o trucar al 636 09 08 08. Les places són limitades.

Qui participi en alguna de les tres propostes, podrà marcar la casella d’una de les activitats optatives necessàries per complir amb el programa de bon comportament ambiental de l’Ajuntament ‘Reduir, Reciclar, Reutilitzar’, i així poder optar al descompte que aquest ofereix.

Per altra banda, en el marc de la Setmana de l’Entorn, també s’organitza una Carretada de Contes sobre el medi ambient a la plaça de la Lira, el divendres 4 de juny a les 17.30 h. I durant tota la setmana, a la Biblioteca Lambert Mata s’hi exposaran llibres i contes sobre la natura i l’entorn.

4 Rutes de Descoberta a realitzar

Una altra de les grans propostes de la setmana són les rutes de descoberta de l’entorn que organitzen les associacions de famílies dels quatre centres escolars de primària de la vila. A partir d’aquest dijous, 27 de maig, s’activarà la pàgina web ripoll.cat/setmanaentorn, on es podran trobar 4 rutes i qui ho vulgui es podrà inscriure a fer la que més li agradi. Des d’aquest mateix divendres ja es podran fer les caminades, amb diferents reptes que han proposat des de les associacions de famílies. Des de l’escola Tomàs Raguer animen a descobrir els arbres de la muntanya de Sant Roc, el Joan Maragall proposa una ruta de plogging pel Catllar, l’escola Salesiana descobreix enigmes a Sant Bartomeu i la vedruna planteja un recorregut per Sant Roc, la carola i fins a la Font d’en Jordana. A la web s’hi podrà trobar tota la documentació i més informació.

Aquestes rutes les han plantejat els qui normalment organitzen les marxes de regularitat dels centres escolars, ja que aquest any per culpa de la Covid-19 no s’han pogut fer. La regidoria de Convivència i Participació ha vetllat perquè hi pogués haver alguna activitat alternativa. Així, es poden fer les caminades en grups reduïts i quan es vulgui. L’Ajuntament anima a compartir l’experiència penjant una foto fent la ruta a l’Instagram, etiquetant @ajuntamentderipoll i #SetmanaEntornRipoll.