‘Reduir, Reutilitzar i Reciclar’ és el programa de bon comportament ambiental en la separació i reciclatge de residus urbans de l’Ajuntament de Ripoll. Amb aquest, els titulars i/o llogaters d’habitatges de primera residència a la vila poden obtenir bonificacions econòmiques en la taxa d’escombraries domiciliàries. Els veïns que hi participen han anat en augment any rere any i, per tant, també ha anat creixent l’import subvencionat per part del consistori.

El 2023 ha estat l’any que més diners s’han retornat en el rebut d’escombraries dels participants, ja que s’ha arribat a 24.455,80 €. Fins al 30 de novembre, es va poder retornar la targeta degudament omplerta i durant el mes de desembre s’ha estat fent el recompte i les comprovacions per part de l’àrea de Projecció Econòmica.

Finalment, de les 391 llars que es van adherir al programa, 346 han tornat la targeta i aquesta ha estat aprovada. 36 no han tornat la targeta; se n’han denegat 3 perquè no complien amb algun dels requisits demanats; i 6 més estan encara pendents de resoldre. Dels aprovats, 332 han complert amb les accions obligatòries i optatives i se’ls retornaran 72,30 €, i 14 més només han complert amb les obligatòries i se’ls retornen 32,30 €.

Ha estat l’any que més gent ha pres part del programa, amb diferència. Respecte al 2022, quan s’hi van adherir 240 domicilis, s’ha augmentat en més de 100 participants. L’import total subvencionat des que el 2011 es va iniciar aquesta campanya a Ripoll ja ascendeix als 80.288 €. Un premi a les bones pràctiques en matèria del reciclatge i participació en accions mediambientals.

Des que va començar, el programa ha anat canviant i adaptant-se. Primerament, només es premiava el bon comportament ambiental, el 2014 es va incorporar la bonificació per l’ús de la deixalleria, i els dos últims anys s’ha realitzat aquest sistema per trams (obligatori i optatiu).

Les accions obligatòries que s’havien de complir eren la correcta separació de les fraccions reciclables al domicili (per la qual s’han fet visites de control periòdiques) i la utilització del servei de deixalleria i/o recollida de trastos quatre cops a l’any. Les accions optatives podien ser l’assistència a jornades formatives que fa l’Ajuntament, realitzar compostatge casolà, utilitzar l’App Reciclos, reciclatge de material en botigues de segona mà o altres accions que es podien justificar a la targeta.

L’Ajuntament està compromès amb la reducció, reutilització i reciclatge dels residus i informarà pròximament dels terminis i el funcionament de la campanya d’aquest 2024.