Aquest dimarts es va celebrar a Ripoll la Fira de Santa Teresa i Fira Catalana de l’Ovella, un esdeveniment tradicional que es duu a terme des del 1853 a la vila. L’acció es va concentrar al carrer Jacint Verdaguer, a la zona popularment coneguda com ‘La Font Viva’, on es van reunir uns 200 caps de bestiar oví, principalment de la raça ovella ripollesa. 22 explotacions ramaderes van omplir un total de 31 corrals.
Cap a les deu del matí, a més, es va poder gaudir d’un esmorzar tradicional a base de productes derivats del xai. Un munt de gent hi va participar. A més, una vintena de parades d’artesania i mercat tradicional es van situar a la resta del carrer i fins al centre de la vila.
Quan aquesta fira cau entre setmana, ja que sempre es respecta el fet de celebrar-la el dia 15 d’octubre, els infants de totes les escoles de Ripoll surten al carrer per poder anar a veure les ovelles i aprendre de primera mà com és la ramaderia del seu entorn més pròxim. A més, la fira ha estat des de fa molts anys un punt de trobada per a ramaders de la comarca i d’arreu de Catalunya.
Galeria de fotos de la Fira: https://photos.app.goo.gl/QqfA7E34wNzSsJ3m7
Un dels punts àlgids de l’esdeveniment és el concurs de bestiar. Aquest 2024, s’han repartit diferents premis, destacant el del millor animal de la fira, que va ser per a una xaia del mas Viles Grosses de Gombrèn. Un fet inèdit al menys en els darrers anys, ja que recentment sempre es considerava un marrà com el millor animal. El jurat també va repartir altres guardons:
Millors lots de xaies:
1r – Prat de Ca l’Agneta de Castellar de n’Hug
2n – La Cabana de Campdevànol
3r – Viles Grosses de Gombrèn
Millors lots d’ovelles:
1r – Cal Peremiquel de Castellar de n’Hug
2n – Capri Star de Jafre
3r – Can Picola d’Ogassa
Millors marrans:
1r – Can Picola d’Ogassa
2n – Mas Llastanosa de Vallfogona de Ripollès
3r – Prat de Ca l’Agneta de Castellar de n’Hug
Millor collar musicat: Mas Llastanosa de Vallfogona de Ripollès
A l’entrega de premis, que es va fer a la una del migdia, hi ha va ser present la batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, regidors de l’Ajuntament i representants del Consell Comarcal, així com el Sr. Josep Guix, director dels Serveis Territorials d’Agricultura de les comarques de Girona, i el Sr. Joan Casas, cap de l’oficina comarcal del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Com a novetat, paral·lelament a la fira, es va organitzar un joc de pistes o ‘scape room’ al Museu Etnogràfic. Dins el projecte ‘Ens mengem les valls’, aquest es titulava ‘Embolica que fa fort’, i consistia en una activitat pedagògica que van anar fent diferents grups petits, amb una sèrie de proves que finalment permetien portar el millor marrà del ramat de Can Son a la fira. Una proposta educativa i lúdica de coneixement de la vida del pastor, proposada per l’associació Leader Ripollès Ges Bisaura.
Des de l’Ajuntament es vol agrair sobretot als ramaders el seu esforç per mantenir viva la fira. També a tothom que la va fer possible, com als membres de l’Associació Nacional de Criadors d‘Oví de Raça Ripollesa i totes les entitats i institucions que hi col·laboren.