El 23 i 24 de setembre Ripoll acull una nova edició de la Fira Europea del Formatge, organitzada per l’Ajuntament de Ripoll en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i l’Associació ‘Ruta Europea del Queso’. Serà un espai al centre de la vila on comprar i degustar formatges de reconegut prestigi, sense intermediaris, tal com diu el seu lema “del productor al consumidor”.

Aquest dilluns, han presentat l’esdeveniment el regidor de Comerç, Fires, Mercats, Turisme, Festes i Tradicions, Xavier Formatger, acompanyat de Dolors Arias de la Formatgeria Palou com a representant de l’associació Producte del Ripollès.

La fira es duu a terme a Ripoll des del 2015. Aquest any estarà instal·lada principalment a la plaça de la Lira, on hi haurà les parades dels productors. Es recupera aquest espai que ja havia acollit l’esdeveniment en ocasions anteriors. També es recupera el format dels tiquets per poder degustar els formatges i begudes. Cada tiquet valdrà 5 € i inclourà tres degustacions (de formatges i/o begudes).

Enguany, les formatgeries assistents són: Quesería Aranburu (DOP Idiazábal), Quesería Campoveja (IGP Queso Castellano), Quesería Doña Francisca (DOP Torta Casar), Queijaria Joaquin Duarte (DOP Queijos da Beira Baixa) i Formatgeria S’Arangí (DOP Maó-Menorca). Pel que fa a les formatgeries de l’associació Producte del Ripollès hi haurà la Formatgeria Palou, Muuu Beee, Pujol Orra, Roura Soler i Mas El Lladré. També comptarem amb les cerveses artesanes de La Minera, els vins de cooperatives catalanes de la mà del Celler Catalluna i els vermuts de Murcarols.

Així mateix, continua la col·laboració amb diversos bars i restaurants de la vila que inclouran en els seus menús plats que portin formatges del Ripollès i/o productes de proximitat de la comarca. A més, la Ruta de la Tapa del dijous 21 també tindrà el formatge com a protagonista.

L’esdeveniment s’acompanyarà d’una Fira Artesana, amb venda de productes relacionats, mostra de boters… que es farà dissabte de 16 a 20 h i diumenge de 10 a 14 h a la plaça Gran. Dissabte a la tarda també hi haurà jocs per la mainada gratuïts a la plaça Sant Eudald.

Es faran dos tallers gratuïts el dissabte a la tarda d’elaboració d’ovelles de sabó. Dissabte a les 18.30 h hi haurà una actuació musical en directe de la mà de Jordi Soler, a la Lira. A més, el diumenge al matí es farà un altre taller infantil d’elaboració de mató.

Un altre dels atractius de la fira són els tastos de formatge maridats amb cerveses artesanes. Se’n faran dos el dissabte (18 i 19.15 h) i un el diumenge (12.30 h), al bar de la Lira, duraran uns 40 minuts i es podran tastar quatre formatges dels productors participants i quatre cerveses (dues de La Minera i dues de Catalluna). Aquestes sessions valen 12 € i es pot reservar entrada a https://www.entrapolis.com/entrades/fira-europea-del-formatge-2023-ripoll.

També es comptarà amb el Trenet Turístic que farà el recorregut per la vila durant el dissabte. Per altra banda, s’ha seguit promocionant la fira al sector dels autocaravanistes, que sempre acudeix en un bon nombre a aquest esdeveniment i s’espera que aquest any torni a ser així.