L’acció forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” del departament de Salut

El departament de Salut de la Generalitat ha instal·lat un vinil al terra de la plaça de Sant Eudald de Ripoll en una acció de carrer per a la prevenció de conductes suïcides. Forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi”, que es va posar en marxa el passat desembre.

El vinil mostra la imatge de la campanya: un cercle que simbolitza el forat negre on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Estarà present a la vila fins al 20 de maig. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon.

Es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Trobareu la informació ampliada al web del departament de Salut.