El passat dissabte 16 de març es va celebrar l’acte d’inauguració de les obres que fan accessible el Pont de Ripoll, conegut popularment com a pont d’en Calatrava, per a persones amb mobilitat reduïda. S’ha construït una passera adaptada que permet connectar completament els barris de l’estació i el de la carretera de Barcelona, els dos més poblats de la vila.

La passera, que compta amb una rampa amb pendent continu, actua com a prolongació del tauler del pont, per tal de superar el desnivell de 4,50 metres entre les dues ribes del Ter. En un primer tram, s’assimila formalment al pont original, i en el darrer tram fa un gir de 120 graus que desemboca a nivell de terra a la zona d’accés al parc de la Devesa del Pla.

Van participar en l’acte d’inauguració Sílvia Orriols, batllessa de Ripoll; diversos regidors de l’Ajuntament; la Sra. Imma Muñoz, diputada provincial de Girona; Carles Bou i Mireia Bou, en nom d’Obres i Paviments Bou -empresa adjudicatària de les obres-; a més de representants de l’associació ACPAD del Ripollès.

Moment del tall de la cinta que inaugurava la passera.

La diputada provincial va destacar que “és responsabilitat de les institucions eliminar barreres arquitectòniques i garantir l’accés a totes les persones, vagin en cadira de rodes, amb cotxet d’infants, amb caminadors…” i va recordar que l’1 de març del 2024 va entrar en vigor el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya.

La batllessa de Ripoll va explicar que “és una satisfacció per l’Ajuntament poder fer aquesta inauguració i permetre que absolutament qualsevol vilatà, encara que tingui dificultats de moviment, pugui passar ràpidament des de la carretera Barcelona al carrer Progrés i que no hi hagi limitacions ni entrebancs per a ningú.” Orriols també va afirmar que en els pròxims anys s’espera anar eliminant progressivament totes les barreres arquitectòniques del municipi. Finalment, deia que “tot i que hi ha hagut entrebancs en les obres, per fi avui veiem recompensats els nostres esforços”.

Les obres d’accessibilitat han costat uns 180.000 €, finançats amb pressupost municipal, una subvenció de 70.000 € de la Diputació de Girona i 45.000 € provinents de la partida dels Pressupostos Participatius, ja que la millora de l’accessibilitat al pont va ser la tercera proposta més votada l’any 2021.