El Projecte Rossinyol és impulsat per una xarxa d’universitats europees a la qual està adherida la Universitat de Girona (UdG).
El Projecte Rossinyol és un programa que es basa en la relació entre mentorats (alumnat de primària i secundària) i mentors (estudiants universitaris voluntaris de la UDG). Es pretén establir una xarxa de relacions, un conjunt de pràctiques i de dinàmiques entre estudiants de diferents facultats de la UdG i alumnes de les escoles i instituts de les comarques de Girona. La finalitat del projecte és afavorir el desenvolupament, les relacions socials la integració cultural, social i lingüística d’aquest alumnat, i que la UdG i el conjunt d’institucions que hi participin contribueixin a la sensibilització entorn de la igualtat i la inclusió social.
En aquesta tercera edició, Ripoll ha comptat amb la participació de tres mentorats, dos nois i una noia, alumnes de l’Institut Abat Oliva, de l’escola Joan Maragall i de l’escola Vedruna i els seus mentors, dues noies i un noi, en aquest cas veïns de Ripoll i una noia veïna de Torelló. Estudiants de la UdG, requisit indispensable per formar part del projecte, esdevenen un referent que acompanyen perquè siguin coneixedors de diferents espais de la vila, de la comarca, de la llengua si s’escau, d’actes culturals, de lleure, esportius, etc. De fet, des de l’inici de curs fins avui s’han trobat setmanalment per a compartir diferents experiències: sortides a la natura, al cinema, a visitar espais de Ripoll o com la sortida final a la bolera de Vic.
La durada és el curs escolar i finalitza amb una trobada conjunta de mentors i mentores, on comparteixen les vivències i aprenentatges i fan balanç de l’experiència. En aquest cas la trobada es va celebrar el passat dissabte 28 de maig, a les 12 hores, a la casa consistorial, amb l’absència d’una parella per motius de salut. La regidora d’Educació, M. Dolors Vilalta, que també va assistir a la trobada, va agrair la tasca als estudiants de la UdG pel compromís i la constància en el projecte. Els mentorats també van tenir el seu espai per valorar el projecte, afirmant que l’experiència els hi ha agradat molt.
Els estudiants i les estudiants de la UdG que s’ofereixen com a voluntaris per fer el projecte, se’ls assigna un tècnic de la UdG que els forma. A més, un cop superat el projecte favorablement, reben un certificat per la formació i per la tasca feta, i se’ls reconeixen crèdits de reconeixement o de lliure configuració. Aquest projecte educatiu també es desenvolupa en altres municipis com Girona, Salt, Olot, Banyoles, Palamós, la Bisbal d’Empordà, Figueres, Santa Coloma de Farners, Blanes, Lloret de Mar i Hostalric.