El 26 d’abril van entrar en vigor modificacions de les mesures per a la contenció de la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2. Els indicadors epidemiològics i assistencials recomanen mantenir encara el gruix de les restriccions. Per això, l’actual marc es mantindrà una setmana més, fins al 8 de maig, amb algunes modificacions:

  • S’aixequen les limitacions horàries de parcs infantils i jardins públics.
  • S’autoritzen les assemblees d’entitats esportives.

També cal tenir en compte que a partir del 9 de maig es preveuen més canvis com els següents:

  • Horari continuat de l’hostaleria fins a les 23 h.
  • Obertura de parcs d’atraccions i fires amb un aforament del 30%.
  • Aixecament de la limitació d’espais als centres cívics.

Mentrestant, però, detallem tota la informació de les mesures actuals prorrogades fins al 8 de maig.

Infografia amb les mesures prorrogades fins al 8 de maig

Resum de la resta de mesures vigents principals

Ja no hi ha confinament comarcal i es permet la lliure circulació per tot Catalunya. A més, no està restringida a la bombolla de convivència, sinó que es permet la mobilitat amb qualsevol grup.

Mobilitat restringida l’entrada i sortida del territori de Catalunya sense motiu justificat.

Es manté vigent la restricció de fins a 6 persones en les trobades socials, però ara ja no cal que siguin de dues bombolles diferents, no hi ha limitació de bombolles.

Poden obrir els restaurants dels centres comercials, tot i que es manté l’horari d’obertura al públic de la restauració, de 7.30 h a 17.00 h. També s’autoritza l’obertura del comerç en tota la seva superfície de venda (fins araestava limitada als 800 metres quadrats), i es manté l’aforament al 30% i l’horari màxim d’obertura a les nou del vespre.

Els equipaments i instal·lacions esportius interiors poden permetre un aforament màxim del 50%, també pel que fa al públic de les competicions. El màxim és de 1.000 persones a l’aire lliure en espais tancats amb ventilació reforçada o controls, o 500 en la resta de situacions.

Al Batxillerat i els cicles formatius es repren tota l’activitat presencial.

En cerimònies civils o religioses s’amplia el màxim de l’aforament al 50%. A l’aire lliure o en espais tancats amb ventilació reforçada o controls amb 1.000 prsones com a màxim, i amb 500 en la resta de situacions.

Oberts els parcs de jocs infantils, amb un aforament del 30% i sense restauració.

Toc de queda: Confinament nocturn, no es pot circular pel carrer des de les 22.00 h a les 6.00 h, excepte per causes justificades

Activitats socials: Limitació és de 6 persones en trobades socials llevat que es tracti de convivents. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Empreses: S’ha de fer teletreball, excepte quan no sigui possible. Suspensió de congressos, fires i activitats assimilables.

Hostaleria:

Terrasses: obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Activitats culturals:

Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és reforçada. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.

Es poden reprendre: les activitats de cultura popular i tradicional, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’han de respectar les mateixes limitacions d’aforament i les recomanacions de ventilació del punt anterior.

Comerç i centres comercials: 30% de l’aforament en petit comerç, establiments i centres comercials (inclosa la restauració fins a les 17:00 h) i mercats no sedentaris que també podran obrir els caps de setmana independentment de la seva activitat.

Esport: 

Instal·lacions i equipaments esportius d’interior i exterior: aforament del 50%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.

Competicions: permeses les categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars de qualsevol edat. En aquestes competicions, menys les de bàsquet i futbol professional, està permesa la presència de públic amb la limitació del 50% d’assistents sempre amb seient preassignat.

Activitats recreatives: 

Equipaments cívics: permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de la memòria per a majors de 60 anys en grups d’un màxim de 6 persones.

Oberts:

  • Parcs infantils fins a les 20 h, amb un aforament del 50%.
  • Espais infantils lúdics d’interior amb un aforament del 30% i sense restauració.
  • Salons de jocs, casinos i sales de bingo poden obrir amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones, garantint la ventilació mínima. Si tenen sistemes de ventilació reforçada segons la normativa, el màxim s’amplia a 250 persones (dins el 30% de limitació de l’aforament). Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de 2 m entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.

Universitats i escoles: 

Universitats: en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat.

Ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l’activitat presencial.

Batxillerat, cicles formatius, ESO, primària i infantil: presencialitat plena.

Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).

Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.

Eines

ConfinAap

Llistat de certificats autoresponsables de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19