Aquest dilluns s’ha presentat oficialment l’edició 2021 de la Fira Europea del Formatge, que arriba aquest proper cap de setmana – 25 i 26 de setembre – al centre de la vila de Ripoll. Després de l’aturada forçada de l’any passat a causa de la Covid-19, es torna a reprendre la fira, organitzada per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, l’associació Producte del Ripollès i l’Associació Ruta Europea del Queso. Enguany, aquesta canvia d’ubicació i s’emplaça a les places Abat Oliba i de l’Ajuntament, a més de l’església de Sant Pere.

Dissabte, de 10.30 a 20 h i diumenge de 10.30 a 19 h, el Mercat del Formatge serà present a la plaça Abat liba, amb l’oportunitat de comprar directament al productor, per poder tastar la història de cada formatge.

L’església de Sant Pere serà l’escenari dels tasts de formatges, que tindran aforament limitat i només s’hi podrà accedir amb reserva prèvia. La plaça de l’Ajuntament, per altra banda, acollirà diversos tallers i espectacles infantils, a més d’un Show Cooking – dissabte a les 18.30 h – amb el cuiner Francesc Rovira, del restaurant amb Estrella Michelin Cal Xesc de Gombrèn.

A més, una dotzena d’establiments restauradors de Ripoll s’han adherit a la fira i durant el cap de setmana oferiran menús i plats especials relacionats amb el formatge i el producte de proximitat. Participant en els tasts de formatge, es podrà obtenir un 10% de descompte en aquests menús a més de descomptes en l’entrada al conjunt monàstic i al Museu Etnogràfic. Es pot consultar el llistat de restaurants adherits i la seva oferta a l’enllaç següent: Comerços | Ripoll (ddgi.cat).

També es comptarà amb el trenet turístic que tindrà parades per tota la vila per arribar fins a la fira. La venda de tiquets es realitzarà al mateix trenet.

Participaran en la fira els productors següents: Queseria Aramburu (D.O. Idiazábal); Queseria Campoveja (Serrada – Valladolid); Queijaria Damar (D.O. Beira Baixa, Portugal); Doña Francisca (D.O. Torta del Casar); Quesos de Villaluenga del Rosario (Cádiz); S’Arangi (D.O. Maó, Menorca).

Els acompanyaran els productors del Ripollès: Muuu Beee (Ripoll); Mas El Lladré (Les Llosses); Formatges Pujol Orra (Les Llosses); Formatgeria Palou (Campdevànol); i Formatgeria Roura Soler (Sant Pau de Segúries).