A partir d’aquest dilluns 26 d’abril, entren en vigor noves mesures per a la contenció de la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2. Els indicadors epidemiològics i assistencials, però, recomanen mantenir encara el gruix de les restriccions a l’espera que la situació millori. La normativa actual es prorroga fins al 3 de maig com a mínim.

La principal novetat és que decau el confinament comarcal i es permet la lliure circulació per tot Catalunya. A més, no està restringida a la bombolla de convivència, sinó que es permet la mobilitat amb qualsevol grup.

Es manté vigent la restricció de fins a 6 persones en les trobades socials, però ara ja no cal que siguin de dues bombolles diferents, no hi ha limitació de bombolles.

Una altra novetat és que ara poden obrir els restaurants dels centres comercials, tot i que es manté l’horari d’obertura al públic de la restauració, de 7.30 h a 17.00 h. També s’autoritza l’obertura del comerç en tota la seva superfície de venda (fins araestava limitada als 800 metres quadrats), i es manté l’aforament al 30% i l’horari màxim d’obertura a les nou del vespre.

Els equipaments i instal·lacions esportius interiors poden permetre ara un aforament màxim del 50%, també pel que fa al públic de les competicions. El màxim és de 1.000 persones a l’aire lliure en espais tancats amb ventilació reforçada o controls, o 500 en la resta de situacions.

Al Batxillerat i els cicles formatius es repren tota l’activitat presencial.

En cerimònies civils o religioses també s’amplia el màxim de l’aforament al 50%. A l’aire lliure o en espais tancats amb ventilacióreforçada o controls amb 1.000 prsones com a màxim, i amb 500 en la resta de situacions.

S’obren els parcs de jocs infantils, amb un aforament del 30% i sense restauració.

Infografia amb les mesures a partir del 26 d’abril

Resum de la resta de mesures vigents principals

Mobilitat: Restringida l’entrada i sortida del territori de Catalunya sense motiu justificat.

Toc de queda: Confinament nocturn, no es pot circular pel carrer des de les 22.00 h a les 6.00 h, excepte per causes justificades

Activitats socials: Limitació és de 6 persones en trobades socials llevat que es tracti de convivents. No obstant, les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social que tinguin lloc en espais tancats, incloent-hi els domicilis, es recomana que es restringeixin tant com sigui possible i es limitin a visites a persones amb dependència o en situació de vulnerabilitat i que siguin sempre de la mateixa bombolla de convivència.

Empreses: S’ha de fer teletreball, excepte quan no sigui possible. Suspensió de congressos, fires i activitats assimilables.

Hostaleria:

Terrasses: obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Interiors: oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. De 07:30 h a 17:00 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Activitats culturals:

Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és reforçada. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.

Es poden reprendre: les activitats de cultura popular i tradicional, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’han de respectar les mateixes limitacions d’aforament i les recomanacions de ventilació del punt anterior.

Comerç i centres comercials: 30% de l’aforament en petit comerç, establiments i centres comercials (inclosa la restauració fins a les 17:00 h) i mercats no sedentaris que també podran obrir els caps de setmana independentment de la seva activitat.

Esport: 

Instal·lacions i equipaments esportius d’interior i exterior: aforament del 50%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.

Competicions: permeses les categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars de qualsevol edat. En aquestes competicions, menys les de bàsquet i futbol professional, està permesa la presència de públic amb la limitació del 50% d’assistents sempre amb seient preassignat.

Activitats recreatives: 

Equipaments cívics: permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de la memòria per a majors de 60 anys en grups d’un màxim de 6 persones.

Oberts:

  • Parcs infantils fins a les 20 h, amb un aforament del 50%.
  • Espais infantils lúdics d’interior amb un aforament del 30% i sense restauració.
  • Salons de jocs, casinos i sales de bingo poden obrir amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones, garantint la ventilació mínima. Si tenen sistemes de ventilació reforçada segons la normativa, el màxim s’amplia a 250 persones (dins el 30% de limitació de l’aforament). Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de 2 m entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.

Universitats i escoles: 

Universitats: en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat.

Ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l’activitat presencial.

Batxillerat, cicles formatius, ESO, primària i infantil: presencialitat plena.

Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).

Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.

Eines

ConfinAap

Llistat de certificats autoresponsables de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19