En la segona entrega dels vídeos de L’Alcalde Opina, Jordi Munell ens parla sobre les darreres novetats relacionades amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Ripoll. Aquestes tenen a veure amb una redistribució d’espais, tant pel que fa al personal del servei com per a diverses activitats culturals.

Comencem pel Fortí de l’Estrella, que tal com explica l’alcalde, “des de fa poques setmanes és l’epicentre de l’illa cultural de Ripoll. És a dir, el lloc on es concentren els serveis de Cultura de l’Ajuntament. Hem fet un trasllat de les persones que fan l’atenció en aquest àmbit cap a aquest edifici tan emblemàtic, que havia estat un fortí de defensa de Ripoll. Ara, ha estat adaptat com a seu de la gestió de l’activitat cultural de la vila. Ens trobem a prop de tots els equipaments culturals principals, com el Museu Etnogràfic, el Teatre Comtal, l’Església de Sant Pere, la Biblioteca, l’escola de música, l’escola d’adults, el casal de joves El Galliner… Els professionals que gestionen tota aquesta oferta cultural poden gaudir ara d’espais dignes i poden fer millor l’atenció a les entitats i al públic. L’activisme sociocultural sortosament és molt gran i aquesta és l’oficina que li dona suport”.

Munell també detalla que el trasllat d’aquests serveis al Fortí “permet que en el mateix edifici de l’Ajuntament, a la tercera planta, ara s’estigui fent una renovació dels serveis urbanístics i tècnics. Mantenim l’oficina d’atenció al públic situada a la primera planta, amb accés per ascensor. L’edifici del Fortí de l’Estrella ha estat una peça clau per poder fer possible tot això”.

Posteriorment, ens traslladem a l’església de Sant Pere, on l’alcalde ens parlarà d’una nova exposició que s’hi ha instal·lat i també de la nova ubicació de l’Scriptorium. “Com a primícia, podem dir que a l’església de Sant Pere s’hi està instal·lant una exposició de llarga durada anomenada ‘Temps del Romànic’. Des del departament de Cultura, la direcció general de Patrimoni i la fundació La Caixa ens han fet la cessió final de l’exposició un cop ha acabat el seu recorregut. Volem que aquesta mostra pugui ser compatible amb els usos culturals que té aquest espai magnífic de l’església de Sant Pere, i per això els plafons són mòbils. Ara oferim un al·licient més a la visita al conjunt monàstic de Ripoll, amb la Portalada com a gran atractiu”, comenta Jordi Munell.

L’alcalde també ens detalla que al pis superior de l’església s’estan duent a terme les obres per encabir-hi el nou Scriptorium. “Aquest projecte es va inaugurar a principis de la dècada dels 2000 a l’antic Hospital Vell i està essent molt utilitzat, sobretot per visites escolars que fan el taller per conèixer com treballaven els monjos copistes. Passats 20 anys, l’equipament, però, no reuneix alguns dels requisits que es recomanen. Per això hem aprofitat una subvenció europea per fer unes obres d’adaptació de l’espai superior de Sant Pere per poder-hi tenir una rèplica de l’Scriptorium amb una mida molt més gran. El visitant podrà tenir la sensació que entra en aquest espai que es feia servir al voltant de l’any 1000, als segles XI i XII. Entrant per l’Oficina de Turisme hi trobem uns lavabos, ascensor, taquilles… I per tant podrem fer que aquest taller per a grups i visitants escolars tingui la dignitat que mereix, afegint exigència i atenció al visitant”, diu Munell.

“Les obres estan una mica més endarrerides del compte, perquè s’han trobat una sèrie de pintures i vestigis i en aquest moment els arqueòlegs del servei de cultura de la Diputació estan fent els estudis i investigacions pertinents per conservar-les i mirar de quina forma s’han d’incloure en el conjunt de la visita. Per això l’obra s’ha hagut d’aturar, però aviat tindrà continuïtat i podrem veure aquest nou Scriptorium en marxa”, conclou l’alcalde.

L’Alcalde Opina – Abril 2021:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept