Aquest divendres s’ha presentat oficialment l’edició 2022 de la Fira Europea del Formatge, que arriba el cap de setmana del 24 i 25 de setembre a Ripoll. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, l’associació Producte del Ripollès i l’Associació Ruta Europea del Queso. La ubicació del Mercat del Formatge serà enguany la plaça de l’Ajuntament, amb activitats que es duran a terme en aquest emplaçament i també a l’església de Sant Pere.

La regidora de Turisme, Comerç, Fires i Mercats, Manoli Vega, ha conduït la presentació de la Fira als mitjans, juntament amb Marina Puigcorbé, en representació dels productors. Han animat a vilatans i visitants a participar d’aquest esdeveniment que arriba a la setena edició amb molta força.

Tant dissabte com diumenge, de les 10.30 a les 20 h, el Mercat del Formatge s’ubicarà a la plaça de l’Ajuntament, on es comptarà amb l’oportunitat de comprar directament al productor, per poder tastar i descobrir la història de cada formatge. Hi haurà 11 parades de formatgers i 3 de begudes per poder fer un bon maridatge.

Tasts de formatges

Aquest any hi haurà tres tipus de tasts de formatges. Per una banda, hi haurà un tast popular a la plaça de l’Ajuntament, amb dues ‘rutes’ diferenciades que inclouen sis formatges cadascuna. Es faran el matí de dissabte i diumenge d’11 a 14 h i les tardes de 16 a 20 h. Per aquests, no cal reserva prèvia.

A les 12.30 h dels dos dies, a l’església de Sant Pere, es farà el vermut formatger, un tast maridat amb el vermut; mentre que dissabte a les 19.30 h es farà un tast maridat amb vi i diumenge a les 18 h se’n farà un altre maridat amb cervesa. Tots aquests tenen aforament limitat i es requereix reservar lloc. Es pot fer aquí: https://www.entrapolis.com/entradas/fira-europea-del-formatge-ripoll-esglesia-de-sant-pere

Activitats complementàries

Dissabte durant tot el dia hi haurà inflables per la mainada, i també hi serà present el Trenet (gratuït per als infants i per 1 € a partir d’11 anys). Diumenge, de 16.30 a 18.30 h, es realitzarà un taller de llana infantil. Diversos establiments restauradors oferiran també menús i plats especials.

Es preveu que unes 35 autocaravanes vinguin a Ripoll per assistir a la Fira i ja se’ls ha reservat l’àrea de la Devesa del Pla perquè hi puguin estacionar. Per tant, aquesta zona estarà ja plena durant el cap de setmana.

Formatgers participants

Seran presents a la fira les formatgeries de DOP Idiazábal, IGP Queso Castellano, DOP Torta del Casar, DOP Maó-Menorca, DOP Queijos de Beira Baixa (Portugal) i Quesos de Vilalluenga. Els productors del Ripollès seran els de Roura Soler, Muuu Beee, Palou, Pujol Orra i Mas El Lladré.

Descarrega el cartell de la Fira (PDF)