La directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, ha inaugurat aquest dimecres un nou sistema d’accés públic a la Farga Palau de Ripoll, una de les seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). El nou sistema permet fer la visita de forma autònoma i lliure a l’espai patrimonial, mitjançant la introducció d’un codi que es facilita al Museu Etnogràfic i que obre l’accés al recinte i posa en funcionament els elements interactius i audiovisuals del recorregut museogràfic, de forma automàtica i sincronitzada.
Aquest sistema ha comportat també la renovació de la il·luminació i dels elements museogràfics, de descans, de seguretat i de videovigilància, així com la incorporació de dos vídeos, en 4 idiomes, que es projecten al mateix espai patrimonial.
El nou sistema d’accés autònom de la Farga Palau és el primer cop que s’implementa a Catalunya, encara que ja és utilitzat en espais patrimonials del nord d’Europa. Un cop se n’hagi avaluat el funcionament i els resultats a la Farga Palau, aquest sistema pioner podria implantar-se en altres espais patrimonials de Catalunya actualment tancats a la visita pública de forma regular.
A més de la directora general de Patrimoni, l’acte d’aquest 21 de desembre ha comptat amb la presència del 4t tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Joaquim Colomer, el director del MNACTEC, Sr. Jaume Perarnau, la directora del Museu Etnogràfic de Ripoll, Sra. Roser Vilardell, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Sr. Josep Calatauid.
Ajut del programa europeu POCTEFA-PYFER
Aquesta actuació s’ha portat a terme en el marc d’un projecte de posada en valor de la Farga Palau impulsat pel MNACTEC (titular de l’equipament), el Museu Etnogràfic de Ripoll (responsable de la gestió de les visites a la Farga Palau) i l’Ajuntament de Ripoll. El projecte ha rebut el finançament d’un ajut europeu del programa POCTEFA-PYRFER.
El projecte, concebut de forma col·laborativa entre les tres institucions implicades, planteja tres fases d’actuació:
- La renovació museogràfica i la implementació d’un sistema d’accés lliure a l’espai patrimonial (inaugurada avui).
- El condicionament de l’espai exterior de les tres basses de funcionament hidràulic, que es convertiran en un espai públic de passeig i lleure.
- El condicionament dels baixos de la casa adjacent a la Farga Palau —recentment adquirida per l’Ajuntament de Ripoll— com a espai d’acollida i serveis per als visitants. Justament en aquest espai els anys 1999 i 2001 el MNACTEC va portar a terme dues campanyes d’intervenció arqueològica que van posar al descobert l’existència d’anteriors establiments metal·lúrgics del ferro com a mínim des del segle XVII.
La Farga Palau
La Farga Palau de Ripoll fou fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l’any 1978. A més de ser l’única farga de Catalunya i potser d’Espanya que encara elaborava peces d’aram fins a la segona meitat del segle XX, la característica més singular de la Farga Palau són els dos martinets instal·lats, amb coixinets metàl·lics, mànec d’om i mall d’acer.
L’any 1986, va ser reconeguda com a lloc d’interès metal·lúrgic mundial (Historical Landmark) per l’American Society for Metals.
El 1997, el MNACTEC va adquirir la farga i la va incorporar com a seu del Museu. Actualment es pot visitar per conèixer-ne els diversos espais i el funcionament.