Gombrèn estrena l’ edició d’un festival que neix al cor mateix de la llegenda del comte Arnau. Es tracta d’una proposta musical, cultural i artística al voltant del nucli del mite: la cançó del comte Arnau és la referència central a la història folklòrica del personatge. Aquesta cançó s’ha conservat a la tradició oral, i ens proporciona les dades fonamentals que barregen mite i realitat històrica.

La cançó del comte serà interpretada enguany per un conjunt de prestigi en el camp de la interpretació de la música medieval, Troubadours art ensemble, i comptarà amb el suport de dos projectes internacionals: Awakeningsleeping instruments (Despertant instruments adormits) de Ripoll i el festival occità Les troubadourschantent l’art roman.

Donat l’origen medieval de la llegenda, però també el seu arrelament a la cultura tradicional, pren molt relleu el caràcter medieval d’aquesta primera edició. Es podrà visitar l’exposició Despertant instruments adormits al Museu del comte Arnau del 22 al 29 d’agost. El dia 28 tindrà lloc la construcció d’un rabequet, instrument a cavall entre la música tradicional i la medieval, i finalment, el 29 tindrà lloc un acte institucional i el concert amb Troubadours art Ensemble i Antoni Madueño, dirigits pel referent de la música dels trobadors, Gerard Zuchetto, en què hom interpretarà la cançó del comte Arnau, acompanyats per persones que encara coneixen la cançó per tradició oral.

La voluntat de donar vida de nou a aquestes músiques participa plenament de la recuperació del comte Arnau a nivell popular, no només per músics especialitzats. I en aquest sentit una de les fites que persegueix el festival és que la gent de la comarca faci seva la cançó, tot cercant les darreres persones que la canten per la via de la tradició oral. Per això en les properes edicions es preparen tallers per ensenyar la cançó d’una manera intergeneracional, així com d’altres activitats lligades a aquesta idea.