Aquest dimecres a la tarda es va reunir de forma telemàtica la Junta Local de Sanitat Ampliada de Ripoll. L’objectiu de les reunions d’aquest grup és fer el seguiment de l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 a la vila, des dels diferents punts de vista del sector sociosanitari. Per aquest motiu, s’hi emplacen els responsables de diversos àmbits.

L’alcalde Jordi Munell va introduir la sessió de la Junta, que va ser conduïda pel regidor de Salut i Benestar Social del consistori Joan Maria Roig. Es va anar donant pas als diferents representants, que van coincidir en el fet que la situació a Ripoll i la comarca de moment és estable, però que no s’ha d’abaixar la guàrdia per evitar rebrots o complicacions, ja que el virus encara és present.

Pel que fa a l’Àrea Bàsica de Salut, el Dr. Pedro Manuel Cabrero va explicar que les últimes dades epidemiològiques tenen una bona evolució i que el risc de rebrot és mitjà a Ripoll. Durant el mes de març, sembla que la corba de contagis s’ha estabilitzat i no puja ni baixa. El percentatge de proves positives per Covid, en les PCR o testos d’antígens que s’han fet darrerament, és del 7,7%. S’espera que en el període que va de l’abril a l’agost es puguin fer vacunacions massives al territori, però de moment les vacunes que han arribat s’han centrat en les residències de gent gran i sectors essencials.

També va assistir a la Junta una representant de l’Hospital Comarcal de Campdevànol, on la situació també és “bona, després d’uns mesos complicats”. Hi ha pocs pacients ingressats amb Covid-19 i encara en resten alguns que es van haver de derivar a altres centres com l’hospital Josep Trueta de Girona o el Germans Trias i Pujol de Badalona, que es troben a la UCI.

Per part del Consorci de Benestar Social del Ripollès es va constatar que l’impacte socioeconòmic de la crisi del coronavirus en la població local ha estat molt dur. Aquest 2020 ja han donat més de la meitat de les ajudes que van haver d’emetre l’any passat. A més, van informar que s’estan reactivant alguns aspectes com els desnonaments o els talls de subministrament. Van manifestar la voluntat d’obrir una oficina virtual perquè la població pugui accedir més fàcilment a tràmits d’ajuda electrònics. Per altra banda, també va haver-hi representació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

I pel que fa als cossos de seguretat, els Mossos d’Esquadra van advertir de la previsió d’un augment de la mobilitat a Ripoll i el Ripollès aquest proper cap de setmana, amb l’aixecament del confinament comarcal per a les bombolles de convivència. La Policia Local de Ripoll, de la mà del seu sergent Josep Parraga, va explicar que han realitzat 357 serveis per fer controls nocturns o de mobilitat des de la darrera Junta Local de Sanitat i que han imposat més de 180 sancions per incompliment de les mesures sanitàries. També van participar en la reunió representants de Protecció Civil de Ripoll i de la Creu Roja.

Es van emplaçar a seguir treballant i fent seguiment a la propera reunió.