Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a dia 7 d’abril de 2020 a Catalunya s’han registrat 85.115 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que afecten a 625.356 persones que s’han quedat sense feina temporalment. La gran majoria d’aquests 81.715 (96%) són expedients que s’han portat a terme al·legant força major mentre que la resta (4%) s’han portat a terme per causes de procediments administratius d’extinció de contractes de treball, de suspensió temporal de contractes de treball, o de reducció temporal de jornada basats en causes econòmiques, tècniques, organitzatives, productives.

Pel que fa a les 42 comarques catalanes les més afectades són les del Barcelonès, Vallès Occidental i Baix Llobregat, amb un 32%, 11% i 9% respectivament del nombre d’ERTOS portats a terme. Aquestes comarques juntes sumen el 60% del nombre de treballadors afectats pels expedients de regulació temporal d’ocupació de tot Catalunya, en concret 376.838.

D’acord amb les dades d’ERTOS hi ha quatre comarques gironines que es situen en el rànquing de les 12 primeres comarques de Catalunya, aquestes són el Gironès, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva que es situen del 9é al 12é lloc consecutivament. El nombre d’expedients registrats es troben entre el 2,2% i el 2,6% i afecten un total de 51.975 persones sumant les 4 comarques. En canvi, la comarca gironina amb menys ERTOs i situada en 29é posició és la del Ripollès.

La demarcació de Girona és la segona en quan a nombre d’expedients de regulació temporal d’ocupació com en nombre de treballadors afectats, amb un total de 9.731 d’ERTOS que equivalen a 61.135 treballadors afectats, només superada per Barcelona, i seguida de Tarragona, Lleida i les Terres de l’Ebre.

Pel que fa al pes de les comarques gironines dintre la demarcació de Girona, segueix la mateixa dinàmica, el 83% dels ERTOs i el 85% dels treballadors afectats per aquests expedients de regulació temporal d’ocupació es concentren en les comarques del Gironès, de l’Alt Empordà, del Baix Empordà i de la Selva.

En aquestes dades no s’inclouen els expedients que han de ser resolts pel Ministeri de Treball i Economia Social atès que afecten més d’una comunitat autònoma, i les dades de territori s’han tingut en compte d’acord amb el domicili de la raó social de l’empresa.

Vegeu la informació en el següent ENLLAÇ