Representants de la població nord-catalana visiten Ripoll i participen en diferents actes, amb l’objectiu de mantenir viva la relació entre ambdós municipis.

Aquest cap de setmana s’ha dut a terme l’acte commemoratiu dels més de 50 anys d’agermanament entre Ripoll i Prada de Conflent. S’havia de celebrar l’any 2020, però la pandèmia i el derivat tancament de fronteres ho va impedir. Les dues viles es van agermanar el 1970. Concretament, el 10 de maig d’aquell any se signava el protocol d’agermanament a Ripoll i uns dies després, es feia el mateix a Prada. Per tant, recentment s’han complert 53 anys des d’aquests fets.

Diversos representants de l’ajuntament de la població francesa han visitat Ripoll aquest cap de setmana. En concret, eren la Sra. Corine de Mozas, adjunta d’afers escolars i catalanitat, el Sr. Étienne Turra, auxiliar de seguretat, la Sra. Agnès Anceau, assistent cultural, el Sr. Géraldine Bouvier, auxiliar d’afers socials, i la Sra. Gladys Da Silva, delegada de joventut.

L’acte central de la commemoració es va celebrar a l’Ajuntament de Ripoll aquest dissabte, 13 de maig. Acompanyant als visitants hi van ser presents l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, així com diversos regidors. També s’hi va convidar a exalcaldes de la vila, així com a representants de diverses entitats. Munell expressava que “volem reafirmar la voluntat de mantenir viu aquest agermanament, que es continuï estimulant l’intercanvi de coneixement cultural, turístic i social entre les ambdues viles”.

La representació de Prada va regalar a l’Ajuntament un arbre provinent de Montpeller com a símbol de l’agermanament, que pròximament serà plantat a la vila. També van portar presents per a tots els regidors, l’alcalde i els exalcaldes. Així mateix, des de Ripoll se’ls va fer entrega de diversos obsequis.

Aprofitant que la visita es duia a terme durant la Festa Major, els i les representants de la vila de la Catalunya Nord van assistir a alguns actes programats, com ara la ballada de sardanes o el dinar de la Tornaboda. També van visitar el conjunt monàstic de Santa Maria, així com el Museu Etnogràfic i la Farga Palau.

En aquest enllaç podeu descarregar fotografies de la visita: https://photos.app.goo.gl/Z9BdLmNJ5qLaSfuN6

En aquest article de Florenci Crivillé i Roser Capdevila podeu trobar algunes anotacions sobre l’agermanament entre Ripoll i Prada, que va tenir un origen monasterial: https://ripoll.cat/wp-content/uploads/2023/05/341379-Text-de-larticle-492094-1-10-20180919.pdf