• Es tracta del primer memorial del Ripollès en record als fills perduts durant l’embaràs o els primers dies de vida
  • L’espai permet gravar els noms dels nadons en unes estrelles de pedra, elaborades artesanalment, a les quals s’hi poden incorporar també les cendres

Les pèrdues gestacionals o perinatals compten des d’avui amb un espai especial al Cementiri de Ripoll. Aquest nou lloc permet que les famílies que passen per aquesta pèrdua puguin tenir un punt de referència físic on recordar i retre homenatge al fill difunt, a la vegada que es dóna resposta a una necessitat emocional provocada pel dol d’aquesta mort. GIC de Nomber, l’empresa concessionària del Cementiri de Ripoll, del grup Àltima, conjuntament amb l’ajuntament, han estat els creadors d’aquest memorial, el primer d’aquest tipus al Ripollès. Aquesta tarda se n’ha fet la presentació oficial, en un acte breu i reduït, tenint en compte les restriccions actuals, que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el regidor de Salut, Benestar Social i Gent Gran, Joan Maria Roig,  el regidor d’Alternativa per Ripoll, Aitor Carmona i els representants de l’àrea de Cementiris d’Àltima, Joan Ventura i Lluís Brustenga, així com el responsable d’Àltima al Ripollès, Juan Catalán.

Ubicat al final de la via A del Cementiri de Ripoll, el nou espai per al dol gestacional i perinatal consta d’una parcel·la rectangular al centre de la qual s’hi ha col·locat dues llosses funeràries, cedides pel Museu de Ripoll, al voltant de la qual, les famílies que ho desitgin, podran deixar-hi, a mode d’ofrena i en record al fill difunt, unes petites estrelles de colors –verd, vermell o groc-, elaborades artesanalment amb àrids. Aquestes permetran l’opció d’incorporar-hi les cendres del nadó i inscriure-hi el nom.

Per a Jordi Munell, alcalde de l’Ajuntament “El dol perinatal era un dol ocult i amb aquest espai el volem reconèixer i ajudar a transitar; un espai necessari, íntim, tranquil i acollidor dedicat als nadons i a les seves famílies, un espai de record en el que convidem a les famílies a venir sempre que vulguin i puguin recordar els seus fills i filles que han marxat abans d’hora”.

Per a Aitor Carmona, portaveu d’Alternativa per Ripoll, grup municipal que va presentar una moció reivindicant aquest espai “ estem agraïts que una demanada tan clara com la que vam fer s’hagi traduït tan bé en un espai com aquest”.

Per a Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, amb aquest memorial al Cementiri de Ripoll “volem donar resposta a la necessitat emocional de moltes famílies que passen, malauradament, per un procés de pèrdua gestacional o perinatal. És un dol considerat molt tabú a la nostra societat, per això, creiem que espais com aquest poden contribuir a normalitzar-lo i a fer-lo més visible, ja que permeten tenir un punt de referència físic on poder recordar el fill que ja no hi és”.

Galeria imatges https://photos.app.goo.gl/CDveeXHXm9m9oC4e6