El dimarts 20 s’iniciaran nous tallers del Pla Educatiu d’Entorn. Ripoll fa 6 anys que forma part d’aquest projecte del Departament d’Educació i actualment, és un PEE ordinari com els 18 que hi ha a la província de Girona. L’objectiu del PEE és promoure el pas del projecte educatiu de centre al projecte d’àmbit comunitari per tal de donar una resposta comunitària més eficaç i coordinada als reptes educatius. S’aposta també per generar una continuïtat educativa (formal i no formal) que incrementi les possibilitats d’èxit acadèmic, personal i relacional de l’alumnat, alhora que es fomenti l’orientació i acompanyament de l’alumnat i les seves famílies,  especialment en la transició d’etapes educatives.

Els tallers proposats són una acció educativa orientada a acompanyar els infants,  els joves i també a les seves famílies, en l’adquisició de capacitats i competències, generant condicions d’igualtat d’oportunitats en els processos escolars i en els resultats acadèmics. Aquest any el municipi ha rebut una aportació econòmica de 16.000 € per part del Departament d’Educació per a implantar-los i fomentar-ne els objectius citats.

Per aquest motiu els tallers al cicle inicial són Acosta’t a la Lectura (activitats per reforçar i millorar la Lectoescriptura), pel cicle mitjà, Tira’t a l’Aigua (per reforçar l’aprenentatge de la natació) i Intercanvi de cartes amb un país de llengua anglesa (reforçar l’anglès i aprenentatge cultural), cicle superior El nostre temps, el nostre lleure (realitzar, assistir, col·laborar  i fer activitats amb altres companys i companyes) adreçat a alumnes del CEE Dr. Ramon Suriñach i que tindrà el punt de trobada al casal de joves el Galliner. Les inscripcions d’aquests tallers es coordinen amb el mateix centre educatiu. Pel que fa a l’etapa de secundària, per ara s’inicia el taller de Llengua catalana (adreçat a alumnat nouvingut d’ESO, PFI i Cicles Formatius), dividit en diferents nivells i horaris. A nivell comunitari a partir del dissabte 24 es reprèn el  Casalet de Dissabte, que tindrà el punt de trobada al Gallliner i serà d’ 11 a 13 h. El mateix dissabte a la tarda, concretament a dos quarts de cinc, comença el taller “Fem el capgròs de la nostra escola”. Una activitat promoguda des de les escoles, les Afa’s i el PEE en la qual es confeccionaran 2 capgrossos per cada escola. No cal inscripció prèvia i és adreçat a infants amb les seves famílies.

Per garantir la màxima eficàcia de la intervenció educativa, la proposta s’ha dissenyat segons les valoracions aportades pels centres educatius de primària i secundària de Ripoll en els anys anteriors i en les aportacions de les Associacions de Famílies. L’objectiu, és donar resposta a les diferents necessitats de l’alumnat, amb la finalitat de facilitar la construcció de trajectòries educatives personals d’èxit a dins i a fora l’escola.

A més d’aquests tallers, el projecte del Pla Educatiu d’entorn és una metodologia de treball que engloba altres accions més enllà dels tallers,  com per exemple l’Espai Familiar, l’Orientació Educativa a càrrec d’una professional, l’edició de La Brúixola (la guia d’activitats a temps complet de Ripoll) o les taules de treball, entre d’altres.