Aquest dilluns, 31 de gener, ha començat la segona fase de les obres de recuperació del refugi antiaeri de la Guerra Civil situat a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll. Aquesta, ha de permetre obrir-lo i fer-lo visitable al públic. Els treballs s’han licitat per un import de 42.000 €, dels quals el departament de cultura de la Diputació de Girona n’aporta 28.000 € i la resta provenen de l’Ajuntament.

El cap de l’Àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa del consistori, Joaquim Colomer, explica els detalls de les obres: “Aquesta serà la fase que ens permetrà obrir el refugi perquè ripollesos/es i visitants hi puguin accedir. Volem recuperar una part important del passat de la nostra vila, recordant quins eren els mitjans que llavors tenien per protegir-se dels bombardejos i atacs de la Guerra Civil”. Recordem que l’estructura data del 1938.

Encara no es coneix del tot fins on arriben els túnels del refugi, ja que les dades històriques apunten que es va haver de parar d’excavar perquè es trobaven massa a prop del canal i hi havia risc d’inundació. S’ha de fer un estudi arqueològic per determinar la llargada dels passadissos, que s’estenen cap al centre de la plaça de l’Ajuntament. Joaquim Colomer apunta que “no es descarta una tercera fase per intentar rescatar el 100% dels túnels que hi havia”.

Per al moment, es consolidarà l’entrada est del refugi (existien dues rampes per baixar-hi), que serà la que donarà accés als visitants. També s’acabaran d’excavar i consolidar els túnels interiors i s’adequaran amb la il·luminació i accessibilitat pertinents. Està previst que les obres durin uns dos mesos i mig. Un cop s’hi puguin fer visites, sempre hauran de ser programades i amb l’acompanyament d’un guia, per les condicions de l’espai. No serà un espai d’obertura lliure.

Les obres i l’adaptació de l’entrada comporten que les places d’estacionament i càrrega de vehicles elèctrics se suprimeixin. Està previst que aquestes es desplacin, en un termini curt de temps, a la plaça Abat Arnulf, on també hi estarà estacionat el vehicle compartit de Som Mobilitat. Per al moment, recordem que a Ripoll hi ha tres punts de recàrrega més d’Endesa situats al passeig de la Farga Catalana, la Ronda Castelladral i al carrer Sant Francesc (CAP).

El regidor Joaquim Colomer a l’entrada est del refugi