Les mesures que van entrar en vigor el passat 9 d’abril per contenir la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 es prorroguen fins al 26 d’abril. Els indicadors epidemiològics i assistencials recomanen mantenir la reducció de la mobilitat i el gruix de les mesures.

El principal canvi que es va establir el passat 9 d’abril va ser el tancament del perímetre comarcal a Catalunya, també per a les bombolles de convivència. Pel que fa a les trobades i reunions socials, des del 10 d’abril es permet un màxim de 6 persones tant a l’interior com a l’exterior, llevat que es tracti de convivents.

Infografia amb les mesures del 9 al 19 d’abril

Resum de les principals mesures vigents

Mobilitat: Confinament comarcal tots els dies de la setmana. Està restringida l’entrada i sortida del territori de Catalunya sense motiu justificat. La mobilitat laboral només es permet quan no es pot teletreballar.

Toc de queda: Confinament nocturn, no es pot circular pel carrer des de les 22.00 h a les 6.00 h, excepte per causes justificades.

Comerç: Obert el cap de setmana, també el no essencial, mercats sedentaris i les botigues dels centres comercials. En el cas de grans establiments, poden obrir però amb una superfície màxima de 800 m2. Es manté l’horari de tancament del comerç màxim a les 21 h. Màxim d’aforament al 30%.

Activitats recreatives: Poden obrir salons de joc, casinos i sales de bingo amb limitació de l’aforament del 30%, amb un màxim de 100 persones, garantint la ventilació mínima. Si tenen sistemes de ventilació reforçada segons la normativa, el màxim s’amplia a 250 persones (dins el 30% de limitació de l’aforament). Els clients han d’ubicar-se en grups de màxim 6 persones i una separació de 2 m entre diferents grups. No poden obrir els serveis complementaris de bar i restauració.

En equipaments cívics, permeses activitats a l’aire lliure de tipus físic o d’entrenament de la memòria per a majors de 60 anys en grups d’un màxim de 6 persones. Parcs infantils oberts fins a les 20 h, amb aforament del 50%. Tancats els espais infantils lúdics interiors, parcs d’atraccions.

Esport: Instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure i piscines oberts amb un aforament màxim del 50%.

Instal·lacions i equipaments d’interior: aforament del 30%. Sense ventilació i qualitat de l’aire reforçada limitació a 6 persones i ús de mascareta en activitats grupals. Es permet l’ús de vestidors.

Competicions: permeses les categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars de qualsevol edat. En aquestes competicions, menys les de bàsquet i futbol professional, està permesa la presència de públic amb la limitació del 50% d’assistents a l’aire lliure i el 30% en espais tancats i sempre amb seient preassignat.

Cultura: Oberts: cinemes, teatres, circs, auditoris i sales de concerts, amb un 50% de l’aforament i un màxim de 500 persones, o de 1.000 si la ventilació és reforçada. També oberts museus, biblioteques i sales d’exposició al 50% de l’aforament.

Es poden reprendre: les activitats de cultura popular i tradicional, les gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. Els assistents han de romandre asseguts i s’han de respectar les mateixes limitacions d’aforament i les recomanacions de ventilació del punt anterior.

Restauració: En aquest àmbit no hi ha canvis i es mantenen els horaris establerts per poder obrir amb servei a taula, de les 7.30 h a les 17 h. Resta d’horari per a recollida en establiment o lliurament a domicili.

Hostaleria: Terrasses obertes amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla. Interiors, oberts amb el 30% de l’aforament, amb bona ventilació natural o forçada i amb una distància mínima de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. Limitació de 4 comensals per taula o agrupacions de taula, excepte que es tracti de grups bombolla.

Empreses: S’ha de fer teletreball, excepte quan no sigui possible. Suspensió de congressos, convencions, fires i activitats assimilables.

Educació:
Universitats: en les activitats teòriques presencials es podrà considerar l’augment de la presencialitat simultània restringida fins a un màxim del 30% de l’alumnat de cada universitat.
Batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim general reglats, incloses escoles de música i dansa autoritzades: reducció de l’activitat presencial.
ESO, primària i infantil: presencialitat plena.
Activitats extraescolars: permeses les activitats extraescolars, de lleure i esportives des de cicle infantil fins a batxillerat i cicles formatius que es realitzin dins o fora dels centres educatius amb un màxim de 6 persones (a excepció de les que preservin el grup bombolla).
Permesos els desplaçaments i sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no trenquin el grup bombolla.

Publicació al DOGC de les mesures

Eines

ConfinAap

Llistat de certificats autoresponsables de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19