El regidor d’esports Josep Isern i tècnics municipals de l’Ajuntament de Ripoll van participar al taller sobre el turisme Esportiu organitzat a la Universitat de Vic dins el programa Fem UVic-UCC Territori. Aquest, va versar entorn del turisme esportiu, un sector que està creixent amb rapidesa dins de la indústria del turisme.
L’acte es va celebrar a la sala Mercè Torrents de l’edifici Miramarges, al campus Vic de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i va comptar amb la presència de tres ponents, que van compartir amb el públic les seves experiències i coneixements per poder entendre les tendències que afecten el sector i les necessitats dels turistes actius i esportius.
El president de Fem UVic-UCC Territori i alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, inaugurava aquesta jornada explicant que aquesta tipologia de tallers “permeten crear un espai de reflexió i de debat sobre diferents temàtiques” i estimulen la formulació de noves idees i propostes. Garrido també destacava la rellevància del rol dels ajuntaments a l’hora de promoure noves maneres d’entendre i de potenciar el turisme. Isaac Taberner, responsable esportiu d’Osoning -la comunitat d’agents vinculats a l’esport de la comarca d’Osona- i codirector i professor del màster en Sport Management & Marketing, va moderar l’acte i afirmava que “el turisme i l’esport són un binomi indissociable”.
La importància de l’especialització
El workshop va comptar amb la presència de més de trenta assistents, entre els quals hi havia estudiants del màster en Sport Management & Marketing, tècnics de diferents ajuntaments de la Catalunya central en els àmbits d’esport i turisme, o organitzadors d’actes esportius.
La primera ponent va ser Agnès Güell, directora de la secretaria tècnica del Club de Turisme Esportiu del Patronat de Turisme Costa Brava i directora de projectes en un equip de consultors especialitzats en turisme esportiu i turisme actiu. Durant la seva ponència “Turisme actiu i turisme esportiu. Tendències, perspectives de futurs i de límits”, Güell va parlar, entre altres coses, sobre les oportunitats de negoci que es poden presentar utilitzant pocs recursos: “a vegades no és inversió, sinó inventiva” afirmava, i va tancar l’exposició parlant sobre la importància de l’especialització de cada territori en esports concrets per poder oferir a l’usuari una millor experiència.
La següent intervenció “Gestió de destinacions de turisme esportiu. Com crear valor en l’experiència turística?” va anar a càrrec de Mauricio Carbó, expert en turisme esportiu i turisme accessible.
L’última ponència “Aprofitament turístic d’esdeveniments esportius locals: impacte econòmic, turístic i posicionament”, la va impartir Oriol Sallent, professor a la UVic-UCC, a l’Escola Universitària EUSES i a la Universitat de Girona, així com assessor de municipis turístics i diputacions provincials. Sallent ha investigat i publicat en relació amb l’aprofitament turístic dels esdeveniments esportius i també està implicat en diferents esdeveniments esportius com la Transpyr Coast to Coast i la Sea Otter Europe.