Com a novetat, aquest 2024, el programa ‘Reduir, Reutilitzar i Reciclar’ pot beneficiar a habitatges i a comerços.

HABITATGES:

Com i quan acollir-se al programa de Bon Comportament Ambiental?

Entre l’11 i el 30 d’abril de 2024 ambdós inclosos, es pot fer la sol·licitud per participar al programa ‘Reduir, Reutilitzar i Reciclar’ a l’oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament (és recomanable demanar cita prèvia al 972 71 41 42) o de manera telemàtica a l’apartat de tràmits / tràmits on-line / instància genèrica adjuntant el formulari degudament omplert:

Si s’acull al programa de manera presencial, se li entregarà un document que haurà de tornar omplert de manera presencial o telemàtica abans del 30 d’octubre de 2024.

Si s’acull al programa de manera telemàtica, se li farà arribar per correu electrònic un document que haurà de tornar omplert de manera presencial o telemàtica abans del 30 d’octubre de 2024.

Qui s’hi pot acollir?

Titulars o llogaters d’habitatges a Ripoll que siguin habitatge habitual de primera residència.

Bonificacions per aquest 2024:

La taxa d’escombraries que es preveu per habitatge aquest 2024 és de 186,45 €. Al desembre d’aquest mateix any, un cop comprovat el correcte compliment de les accions de bon comportament de residus i previ pagament de la taxa, es procedirà a retornar a cada usuari la devolució de l’ingrés corresponent a la diferència, al número de compte que designi:

  • Si s’ha acollit al NIVELL 1 (dues accions obligatòries) rebrà 31,45 €.
  • Si s’ha acollit al NIVELL 2 (dues accions obligatòries + tres optatives diferents) rebrà 76,45 €.

Per tant, es pot arribar a pagar una taxa d’escombraries de només 110,00 €.

Accions per acollir-se al programa:

Per accedir a les bonificacions del NIVELL 1, caldrà haver realitzat aquestes dues accions obligatòries:

  • Acció obligatòria 1: Separació de la matèria orgànica i que la distribució de les fraccions sigui correcta.
  • Acció obligatòria 2: Utilització del servei de deixalleria (mitjançant el carnet virtual de l’App KOMTAINER PLUS o identificant-se a la mateixa deixalleria) o bé la utilització servei recollida de trastos (mínim de 2 cops) (aquesta acció no és obligatòria per a persones majors de 80 anys).

*Pel que fa a l’ús de la deixalleria, queden exclosos els materials que poden ser dipositats a les mini deixalleries o als diferents contenidors distribuïts al municipi com: càpsules de cafè, petits aparells elèctrics i electrònics, piles, acumuladors i bateries, bombetes halògens de baix consum, LEDS i incandescents; i olis domèstics.

Per accedir a les bonificacions del NIVELL 2, caldrà haver realitzat les dues accions obligatòries sense cap incidència, a més de tres accions optatives diferents, de les que es detallen a continuació (només és comptarà una acció de cada tipus i caldrà que siguin realitzades durant l’any de la convocatòria):

  • Acció optativa número 1: Assistència a una jornada formativa de sensibilització mediambiental amb inscripció prèvia.
  • Acció optativa número 2: Participació en una activitat vinculada a neteja d’espais públics organitzada per l’ajuntament o el Consell Comarcal com a bona pràctica ambiental amb inscripció prèvia.
  • Acció optativa número 3: Realització de compostatge casolà.
  • Acció optativa número 4: Utilització del sistema de RECICLOS.
  • Acció optativa número 5: Justificació d’una recollida de material usat per part d’algun comerç de Ripoll amb motiu de reposicions de béns.
  • Acció optativa número 6: Reciclatge de materials a botigues de segona mà.
  • Acció optativa número 7: Altres accions de reciclatge que puguin ser degudament justificades (com per exemple, entrega de medicaments a la farmàcia, dipositar roba en desús als contenidors, fabricació de sabó etc.)

Com justificar les accions:

En les accions 1, 2, 3, 4 i 5 no és necessari presentar cap tipus de documentació, ja que els tècnics de l’Ajuntament ja podran comprovar-ne el compliment. 

En l’acció 6, s’haurà de presentar una captura de pantalla del sistema de Reciclos (App) amb els darrers moviments (només per tràmits telemàtics).

En l’acció 7, s’haurà de presentar un justificant d’una recollida de material usat per part d’un comerç amb motiu de la reposició d’aquest; o bé un justificant d’entrega de material que ha estat entregat per part de les botigues de segona mà omplert, segellat i datat; o bé un justificant d’entrega de medicaments que ha estat entregat per la farmàcia omplert, segellat i datat; o bé fotografia de l’acció de reciclatge realitzada.

Com i quan presentar el document amb les accions realitzades?

Fins al 30 d’octubre de 2024, es pot retornar a l’Ajuntament de manera presencial o telemàtica el document entregat en el moment d’acollir-se al programa degudament complimentat (en el cas de pèrdua del document es pot comunicar a l’Ajuntament  se li farà arribar un de nou, i també estarà disponible al lloc web).

Si s’escau, també haurà de presentar:

  • Els justificants de les accions optatives realitzades per accedir al NIVELL 2 de bonificació.
  • Certificat de titularitat bancària on es vol rebre la bonificació per els següents casos:
  1. Nou sol·licitant sense la taxa domiciliada.
  2. Nou sol·licitant que vulgui designar un compte corrent diferent al que consta al padró.
  3. Beneficiaris de l’any 2023 però que vulguin designar un compte corrent diferent al de l’any anterior.
  • Comprovant de liquidació de la taxa d’escombraries a la propietat de l’immoble objecte de bonificació (només per a llogaters) mitjançant l’aportació del contracte de lloguer i el/s rebut/s on consti/n el/s pagament/s de la taxa anual.

En cas de no disposar de tota la documentació abans esmentada abans del 30 d’octubre de 2024, no es podrà aprovar la devolució.

Quan i com es rebrà la bonificació?

Durant el mes de novembre es procedirà a revisar el compliment de les accions de bon comportament de residus, la recepció de la documentació exigida a l’ordenança reguladora i el pagament de la taxa anual (essent imprescindible haver pagat la taxa abans 15 de novembre de 2024).

Al desembre, es procedirà a retornar a cada usuari la devolució de l’ingrés corresponent a la diferència, al número de compte que hagi designat.

COMERÇOS:

Com i quan acollir-se al programa de Bon Comportament Ambient?

Entrel’11 i el 30 d’abril de 2024 ambdós inclosos, poden fer la sol·licitud per participar al programa ‘Reduir, Reutilitzar i Reciclar’ a l’oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament (recomanable amb cita prèvia) o de manera telemàtica a l’apartat de tràmits / tràmits on-line / instància genèrica adjuntant el formulari degudament omplert:

Qui s’hi pot acollir?

Els titulars d’activitats econòmiques dels establiments comercials que la quota tributària de la taxa d’escombraries industrials correspongui a l’epígraf 2, amb la condició d’haver estat adherits durant l’exercici anterior a la recollida selectiva de cartró de l’Ajuntament de Ripoll o bé del Consell Comarcal del Ripollès.

En específic, els comerços que poden complir amb les dues condicions són els que la quota tributària de la taxa d’escombraries industrials correspongui als epígrafs 2.4, 2.5, 2.6 i 2.7.

Bonificacions per aquest 2024:

La devolució serà del 8,2 % sobre l’import anual aprovat a l’ordenança fiscal.

Accions per acollir-se al programa:

Cal respectar el dia, l’hora, la ubicació de recollida. Els cartrons han d’estar plegats i en disposició de recollida i cal fer un bon triatge de cartrons, sense cap impropi.

En el cas de generar més de 3 incidències durant l’any 2024, quedarà exclòs del programa i per tant no es podrà aprovar la bonificació.

Quina documentació cal presentar per rebre la bonificació?

Abans del 30 d’octubre de 2024 ha de fer arribar a l’Ajuntament de manera presencial o telemàtica el certificat de titularitat bancària on es vol rebre la bonificació només en els següents casos:

  1. Establiments que no tinguin la taxa domiciliada o bé que és vulgui designar un compte corrent diferent al que consta al padró d’escombraries.

En el cas de no disposar de la documentació abans esmentada abans del 30 d’octubre de 2024, no es podrà aprovar la devolució.

Com i quan es rebrà la bonificació?

Durant el mes de novembre, es procedirà a comprovar el correcte compliment de les accions de bon comportament de residus sense haver causat més de 3 incidències durant l’any i el pagament de la taxa anual (essent imprescindible haver pagat la taxa).

Al desembre, es procedirà a retornar a cada usuari la devolució al número de compte que hagi designat.

Per a més informació: projeccioeconomica@ajripoll.cat

ENLLAÇOS D’INTERÈS: