Ahir dimarts 23 d’octubre a les 11 hores, la Directora General de Cooperació Cultural, la Sra. Àngels Ponsa, la directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona, la Sra. Carme Renedo i la cap central de Biblioteques de Girona, la Sra. Elena Redó juntament amb el regidor de Cultura de l’ajuntament de Ripoll, el Sr. Ramon Santanach, el Sr. Joan Colomer, director d’Àrea de Serveis a les persones del consistori i personal de la Biblioteca van visitar les instal·lacions i serveis d’aquest equipament municipal i, en especial, el fons Mata.

Aquest fons de llibre antic es troba en un espai tancat ja que degut a les seves característiques necessita unes condicions ambientals específiques. Durant la visita, s’ha tractat el tema de millorar el control de climatització d’aquesta estança a fi de preservar i conservar en condicions òptimes aquest llegat.

La consulta d’aquest fons està restringida i reservada als estudiosos i inclou llibres antics des del s. XV-XVIII (d’entre els quals hi ha 12 incunables), llibres del s. XIX, del s. XX (1901-1931), manuscrits i pergamins, entre d’altres i una seixantena d’obres d’art. Lambert Mata i Sala (1857 aprox.- 29 de gener de 1931), era descendent de ripollesos i va ser un important bibliòfil de l’època. Abans de morir va cedir tots els seus béns a Ripoll.