Avui es celebra el Dia mundial del turisme, el 27 de setembre és la data que les Nacions Unides ha marcat i que té com a objectiu sensibilitzar a la comunitat internacional de la importància del turisme i del seu valor social, cultural, polític i econòmic.

El turisme com a tal va néixer durant el segle XIX, com a conseqüència de la Revolució industrial i la gran expansió econòmica en termes generals, que va propiciar que comencessin a sorgir desplaçaments dedicats específicament a l’oci, cultura, salut, descans, gastronomia, negocis o relacions familiars.

Al principi eren pocs els que comptaven amb els mitjans per dedicar-los a aquest sector, i fa relativament poques dècades que el turisme ha entrat a formar part de les vides dels ciutadans i s’ha convertit en un dels objectius econòmics dels països, la millora de la qualitat de vida de moltes famílies va propiciar que aquest sector agafés valor i importància. De fet un dels paràmetres que millor mesura l’estat del benestar és la xifra que les famílies destinen a aquest sector que ha crescut de forma piramidal en els darrers anys.

El sector de l’oci i del turisme és avui dia un dels sectors econòmics que creixen més ràpidament i representa una de les principals fonts d’ingressos de molts països. Alhora que el sector ha anat creixent també ha aparegut un augment de la diversificació i una gran competència entre destins. Per poder tenir un paper dins aquest sector cal comptar evidentment amb algun element que sigui capaç d’atraure visitants, ja que com deia abans el turisme té objectius molt variats.

Ripoll i el Ripollès ha estat un territori pioner receptor de turisme des del S XIX amb persones que venien buscant l’aire pur del Pirineu, els anomenats banys de salut, també l’incipient esport de l’esquí i muntanyisme, … al llarg dels anys la nostra comarca ha anat estructurant i consolidant les diverses ofertes actuals. No cal insistir en el nostre paisatge; que el fa un destí ideal per al turisme de descans i l’actiu, des de l’excursionisme més tradicional fins al més agosarat. El gran nombre de monuments que tenim fa que la nostra oferta de turisme cultural sigui altament interessant per seduir visitants d’arreu. A més no hem d’oblidar que ben aprofitem la relativa proximitat de Barcelona (un dels principals destins turístics europeus de l’actualitat) o de Girona-Costa Brava per donar-nos a conèixer i atraure’n alguns dels seus visitants cap a casa nostra.

Els darrers anys han nascut iniciatives per sumar esforços a nivell de comarca entre els sectors privat i públic per poder oferir paquets turístics interessants i competitius. En aquest marc, l’ajuntament de Ripoll foun dels promotors conjuntament amb altres pobles de la comarca, del projecte singular Terra de Comtes i Abats, que té l’objectiu d’oferir diverses opcions en funció dels interessos de diferents tipus de visitants, i que combina cultura, història, paisatge i gastronomia.

Els resultats d’aquest projecte resulten encoratjadors. En el darrer informe -emès a principis de setembre- podem constatar que el passat mes d’agost el turisme que ha visitat el conjunt monàstic dins l’oferta de Terra de Comtes i Abats a Ripoll ha experimentat un augment del 14,5% respecte de l’any anterior. D’altra banda hem d’esmentar la creació dels 9 paquets turístics que s’han començat a vendre a mitjans d’aquest any i que estan tenint una molt bona acollida.

Avui les Nacions Unides amb aquesta celebració reclamen el dret de tots els ciutadans del món a conèixer de primera mà la diversitat del planeta i la bellesa del món on vivim. Des de Ripoll ens volem afegir a aquesta celebració i volem posar en valor la nostra interessant oferta, ens agradaria que molts turistes d’arreu del món tinguessin l’oportunitat de conèixer un patrimoni cultural i natural tan important com el nostre i per aquest motiu continuarem treballant en la consolidació d’aquest sector a l’alça.

L’expansió general del turisme és també un avantatge per a la nostra comarca si encarem amb visió de futur les oportunitats que ens ofereix el creixement d’aquest sector.
Jordi Munell i Garcia
Alcalde de Ripoll
27 de setembre de 2016