El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, i per aquest 2021 a Ripoll i al Ripollès s’ha treballat en xarxa des de diferents entitats, empreses i institucions per organitzar actes relacionats. El lema d’enguany és “La salut mental en un món desigual”, ja que es vol fer incís en el fet que les desigualtats -per raons econòmiques, ètniques, físiques…- ens poden fer patir psíquicament i portar-nos a un trastorn mental. També es reivindica la necessitat de seguir posant recursos en l’àmbit de la salut mental.

El primer acte que es durà a terme serà l’estrena del documental ‘DES-NUDOS’, aquest dissabte 25 de setembre al Teatre Cinema Comtal de Ripoll a les 19 h. Una activitat en el marc del Terra Gollut Film Festival que comptarà amb un col·loqui posterior amb la directora del film i protagonistes.

Per altra banda, el 7 d’octubre a les 17 h, a l’espai jove El Galliner, es durà a terme la xerrada “Acompanyant la incertesa” dirigida a joves de 12 a 17 anys. I des de Joventut del Ripollès també es faran diverses dinàmiques als instituts relacionades amb la salut mental.

I també el dia 7 d’octubre, la plaça Gonçal Cutrina de Ripoll acollirà el taller “Enfanga’t per la Salut Mental”, en el qual usuaris/àries del Servei de Rehabilitació Comunitària ensenyaran a fer una tassa amb fang a aquelles persones que hi vulguin assistir. Hi haurà dues sessions, a les 10.30 h al matí i a les 17 h a la tarda, amb capacitat per a 15 assistents cadascuna.

La Marató de TV3 aquest any també es dedica a la Salut Mental, i per tant les activitats relacionades amb aquest àmbit a Ripoll i el Ripollès està previst que s’allarguin ben bé fins a principis o mitjans de desembre, quan aquesta se celebra. S’anirà informant de tots els actes que es programin.

L’Ajuntament de Ripoll se suma a l’organització de les activitats del Dia Mundial de la Salut Mental 2021, juntament amb les Àrees Bàsiques de Salut de Camprodon, Ribes de Freser – Campdevànol i Ripoll – Sant Joan de les Abadesses; l’ACPAD Ripollès; l’Agència de Desenvolupament del Ripollès; el Consell Comarcal; el Consorci de Benestar Social; el Terra Gollut Film Festival; La Fundació MAP; l’Hospital de Campdevànol; Joventut del Ripollès; Primera Persona; els Punts Òmnia Devesa del Pla, Eudald Graells i Ripoll60; a més de Salut Mental Ripollès, IAS.