A principis de mes de febrer s’iniciaran els tallers del Pla Educatiu d’Entorn de Ripoll (PEE). Enguany, a diferència dels últims 5 anys, Ripoll ja no forma part de cap pilotatge referent als Plans d’Entorn del Departament d’Educació. Actualment, és un PEE ordinari com els 17 que hi ha a la província de Girona.

Els tallers proposats són una acció educativa orientada a acompanyar els infants i els joves en l’adquisició de capacitats i competències, generant condicions d’igualtat d’oportunitats en els processos escolars i en els resultats acadèmics. Ripoll ha rebut una aportació econòmica de 28.467,00 € per part del Departament d’Educació per a implantar tallers, activitats i accions formatives que fomentin els objectius citats. Enguany, i recuperant l’esperit comunitari dels PEE, els tallers es faran en espai públics, també per tornar a una normalitat absoluta després d’uns anys de pandèmia.

Per garantir la màxima eficàcia de la intervenció educativa, la proposta s’ha dissenyat segons les valoracions aportades pels centres educatius de primària i secundària de Ripoll en els anys anteriors i té, com a objectiu, donar resposta a les diferents necessitats de l’alumnat, amb la finalitat de facilitar la construcció de trajectòries educatives personals d’èxit. Per aquest motiu els tallers a l’etapa de primària són Acosta’t a la Lectura (activitats per reforçar i millorar la Lectoescriptura) adreçat a alumnes de 2n que es farà a la Biblioteca Lambert Mata, Taller d’artistes (activitats per treballar la creativitat) adreçat a alumnes de 3r i 4t que es realitzarà al casal Cívic Ripoll-Centre, Esportguai (activitats per fomentar l’esport com a hàbit saludable)  adreçat a alumnes de 5è i 6è que es realitzarà al gimnàs del pavelló municipal, EnLleure’t (activitats i estratègies per aprendre a gestionar el temps lliure i relacionar-se amb altres infants) adreçat a alumnes de 6è i que tindrà el punt de trobada al casal de joves el Galliner i  El Nostre Lleure, el Nostre Temps (realitzar, assistir, col·laborar  i fer activitats amb altres companys i companyes) adreçat a alumnes del CEE Dr. Ramon Suriñach i que tindrà el punt de trobada al casal de joves el Galliner. Les inscripcions d’aquests tallers es fan al mateix centre educatiu. Pel que fa als tallers de l’etapa de secundària  són Maquillatge artístic (aprendre tècniques de maquillatge per poder col·laborar en activitats municipals) adreçat a joves de 12 a 16 anys i que es farà al casal de joves El Galliner, Aula d’Estudi (espai d’acompanyament per a la realització de treballs i estudi) adreçat també a joves de 12 a 16 anys i que ja està en actiu al casal de joves El galliner. Es realitza els dimarts i dimecres de 17 a 19 h i l’accés és lliure. També al mateix casal de joves es porta a terme el taller de Llengua catalana (adreçat a alumnat nouvingut d’ESO, PFI i Cicles Formatius), dividit en diferents nivells i horaris i que ja està en marxa des d’inici de curs.

A més d’aquests tallers des de principis de curs es porten a terme altres accions, activitats i tallers en el marc del PEE. Com per exemple l’Espai Familiar, l’Orientació Educativa a càrrec d’una professional, l’edició de La Brúixola (la guia d’activitats a temps complet de Ripoll) o les activitats d’hivern “L’Hivernetentre d’altres.

L’objectiu del PEE és promoure el pas del projecte educatiu de centre al projecte d’àmbit comunitari per tal de donar una resposta comunitària més eficaç i coordinada als reptes educatius. S’aposta també per generar una continuïtat educativa (formal i no formal) que incrementi les possibilitats d’èxit acadèmic, personal i relacional de l’alumnat, alhora que es fomenti l’orientació i acompanyament de l’alumnat i les seves famílies especialment en la transició d’etapes educatives i situacions de vulnerabilitat.