Aquesta adhesió portarà a Ripoll la projecció d’una pel·lícula catalana un cop al  mes, i la primera que es farà és “La  Innocència” el 21 d’agost a les 21.30 h al Cinema Comtal

Ahir a la tarda va tenir   lloc a la Sala Abat Senjust de l’Ajuntament de Ripoll,  la presentació i posterior signatura del conveni d’adhesió de Ripoll al Cicle Gaudí, l’únic circuit estable a Catalunya que promou el consum de cinema català arreu del territori.  Una bona notícia que és possible gràcies al patrocini del Grup Giró, que enguany celebra els  vint-i-cinc anys d’establiment de la seva fàbrica  a Ripoll. La presentació va ser a càrrec del  Sr. Jordi Munell i Garcia, alcalde de Ripoll, la Sra. Montsina Llimós i Casaponsa, regidora de cultura i festes, la Sra. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català que impulsa el Cicle Gaudí i el Sr. Ezequiel Giró, del  grup Giró.

El Cicle Gaudí és un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català amb el suport de les quatre  Diputacions Catalanes, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Víctor Grífols i Lucas. És l’únic circuit estable a Catalunya que promou el consum de cinema català arreu del territori. En el marc d’aquest cicle es projecta cada mes una pel·lícula catalana estrenada recentment a sales comercials a una xarxa de 62 poblacions. Aposta pel cinema de proximitat, programant exclusivament cinema de producció catalana amb l’objectiu de prestigiar la cinematografia feta aquí  i fomentar un hàbit de consum en el públic català. L’adhesió al cicle en certa manera també supleix la falta de sales de cinema a algunes poblacions o bé l’absència de programació catalana a les sales de cinema properes.

Montsina Llimós, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Ripoll, va agrair  aquesta aposta per la Cultura, concretament pel Cicle Gaudí, per part del Grup Giró en la celebració d’aquests vint-i-cinc anys. Llimós va destacar “que en els moments que estem el cinema té més cabuda que mai, perquè ens omple, ens emociona i ens transmet moltíssim. Una aposta que de ben segur ripollesos i visitants gaudiran”.

Seguidament el Sr. Ezequiel Giró va  transmetre l’agraïment a la vila de Ripoll per l’acollida i la bona entesa que ha tingut al llarg d’aquests vint-i-cinc anys la seva empresa, referint-se a les persones que hi ha treballat com als diferents consistoris que hi ha hagut a la vila.  També va destacar “que  des de fa molts anys fem tasques de mecenatge en diferents àmbits, perquè forma part dels valors familiars que generació a generació, i jo ja sóc la tercera, s’han traspassat; i no per fer-nos propaganda sinó perquè com empresa tenim un compromís cap a la societat”. Finalment va afegir “que portar el Cicle Gaudí a Ripoll va ser una aposta clara des del moment que va conèixer la iniciativa”.

Per la seva banda la Sra. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, institució que impulsa el Cicle des de fa gairebé quatre anys, va donar les gràcies a les dues parts per portar un cicle de tanta qualitat cinematogràfica a Ripoll. De fet va destacar que “és un cicle que acosta les deu millors produccions catalanes de l’any, seleccionades per un equip de crítics, que volten  per tots els municipis de Catalunya adherits al  programa, que actualment ja en són 62”. Va afegir que “és una gran notícia que l’empresa privada s’impliqui en aquest tipus de projectes, ja que, a diferència d’altres llocs del món, a aquí no hi ha la tradició, i  el Sr. Giró va fer l’aposta per aquest cicle des del moment en el qual el va conèixer”. Passola ha afegit que  “el Cicle Gaudí és una iniciativa d’èxit creixent, que va començar tímidament però que actualment té una gran  projecció”. Va finalitzar  dient que “en temps de pandèmia les sales de cinema poden complir totes les mesures de seguretat establertes i  el cinema és un gran aliat per combatre millor aquests moments”.

El Sr. Jordi Munell, alcalde de Ripoll, va tancar la presentació donant les gràcies a l’acadèmia del Cinema Català,  al Grup Giró i ala regidora de Cultura  per aquesta aliança que “beneficia a Ripoll i a la comarca”. Munell va remarcar que “Ens fa molta il·lusió perquè mil·lenàriament  Ripoll sempre ha estat un lloc referent de la cultura, com per exemple de l’Scriptorium del qual sortien centenars de llibres manuscrits, per tant tot allò que ens apropa a la cultura, a fer difusió del que és i es fa al nostre país i som altament sensibles”. Munell va afegir  que “després d’aquests mesos de confinament la cultura ha de ser part de l’activitat social, i que malgrat  les mesures de seguretat vigents, estem molt contents de poder estrenar aquest cicle  que de ben segur a Ripoll i al nostre entorn serà ben rebut”.

Tot i que  Ripoll disposa d’una programació estable de cinema -en conveni amb el Circuit Urgellenc-, el patrocini d’aquest cicle que el Grup Giró ofereix, és una oportunitat per apropar el cinema català als veïns i veïnes. A més, a la vila la tradició cinèfila és ben palesa, tal com evidencien els cent anys de cinema a Ripoll que es varen celebrar l’any 2018 o l’impuls al cinema, especialment d’autor, que l’entitat ripollesa Cineclub Aric, fa des de fa més de cinquanta anys.

Per últim agrair un cop més la disposició del Grup Giró i de l’acadèmia del Cinema Català per portar el Cinema en català a ripoll. El Consistori Ripollès juntament amb l’empresa que gestiona la programació del cinema comercial Circuit Urgellenc, i amb l’entitat Cine Club Aric, acull amb agraïment aquesta proposta i posa a disposició l’equipament i les condicions per afavorir-la.

La primera pel·lícula que es projectarà en el marc del Cicle Gaudí serà “La Innocència”, pel·lícula nominada a 2 premis goyas en l’edició d’aquest any i amb una crítica excel·lent.   Es  podrà veure al teatre Cinema Comtal  el divendres 21 d’agost a les 21.30 h.

Galeria d’imatges