• Aquest pioner Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) arriba a Ripoll per adaptar-se als nous hàbits digitals dels ciutadans, incorporant aquesta tecnologia als 97contenidors grocs que hi ha al municipi.
  • RECICLOS digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes i premia els ciutadans compromesos amb el reciclatge a través d’incentius sostenibles.

Els veïns i veïnes de Ripoll compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d’avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l’aposta de l’Ajuntament per RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l’Estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.

D’aquesta manera, Ripoll es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.

Els veïns de Ripoll podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 97 contenidors ubicats al municipi -als quals se’ls ha incorporat un codi QR- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes (afavorint els de km0) per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l’entorn dels ciutadans de Ripoll, com la instal·lació de paperes de reciclatge a l’exterior dels centres educatius de la localitat.

“Des de l’ajuntament de Ripoll seguim apostant pel reciclatge i el contenidor groc ara ens dóna aquesta oportunitat, aquest cop de la mà de RECICLOS. A partir d’ara, cada persona que escanegi un codi de barres d’una llauna o ampolla de begudes rebran RECICLOS: una mena de monedes que podran canviar per beneficis col·lectius per al municipi de Ripoll ” ha declarat el Regidor i cap de l’Àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer i Cullell.

Per fer ús d’RECICLOS, els ciutadans de Ripoll només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

“Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Ripoll a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a l’Estat espanyol,que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d’ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat”, ha afirmat Gemma Arroyo, representant d’Ecoembes a Catalunya.

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en quatre municipis catalans i, a més, recentment ha començat a funcionar en altres regions com La Rioja (en concret, a Calahorra) i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Així, al llarg d’aquest any, RECICLOS estarà present en municipis d’un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de l’Estat espanyol, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d’aquestes.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el Reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.

Al 2019, es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO a l’atmosfera – l’equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o estalviar 6,37 milions d’MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d’aigua.

Galeria imatges https://photos.app.goo.gl/R2JerrVRkzMB1BkT6