Ripoll escollirà, aquest dissabte 15 d’abril, els nous representants del pubillatge de la vila. Serà amb un acte a la plaça de Sant Eudald, el qual servirà perquè els actuals Pubilla, Hereu, Pubilleta i Hereuet passin la banda i la faixa a les persones que ostentaran el títol els pròxims 365 dies. L’esdeveniment vol fer respirar Ripoll de joventut, tradició i cultura popular.

L’elecció es basarà en el compendi de les votacions populars, que es podran emetre el dissabte al matí a la plaça de la Lira, i de la votació del jurat. Al llarg del matí, els candidats hauran de superar un examen escrit i també una entrevista oral on el jurat  valorarà cada persona per emetre el veredicte. En aquesta ocasió, s’han presentat tres candidats a hereu i dues candidates a pubilleta mentre que en el cas dels aspirants a pubilla i hereuet només hi ha hagut una candidatura.

L’acte de proclamació, que en cas de pluja se celebrarà a l’església de Sant Pere, començarà a les cinc de la tarda amb la cercavila des de la sala Eudald Graells i fins a la plaça de Sant Eudald. Comptarà amb la participació d’un centenar de representants del pubillatge d’arreu de Catalunya i estarà amenitzada per la colla de gegants i caparruts de Ripoll i els Diables de la vila. Serà a l’escenari de la plaça de Sant Eudald, i després dels parlaments de les autoritats, del pubillatge nacional i dels membres de l’organització, quan es donarà a conèixer les persones que portaran el nom de Ripoll per tot Catalunya durant el pròxim any. L’acte també comptarà amb la sinergia de la companyia local Marià Font, la qual portarà a escena diferents esquetxos.

Actualment, el pubillatge de Ripoll està representat per la Júlia Cano i l’Uriel Hidalgo com a Pubilla i Hereu 2022 i la Blanca Gámez i Aniol Verdaguer com a Pubilleta i Hereuet. Tots quatre han actuat en el darrer any com a autèntics ambaixadors de la vila, participant en esdeveniments locals i també d’àmbit nacional. Per tal de fer autèntics amfitrions de la vila comtal, els actuals membres del pubillatge de Ripoll han convidat als seus homòlegs d’arreu del país a viure un cap de setmana a Ripoll. El matí de dissabte, els han convidat a descobrir dues insígnies de la vila: el Museu Etnogràfic i el refugi antiaeri. Així mateix, també els han encomiat a participar de les activitats que ha programat la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, el diumenge.

EL CIT

El Centre d’iniciatives i Turisme de Ripoll es va fundar el 1966. Té per objectiu promoure i donar a conèixer els valors tradicionals, així com els costums locals i comarcals amb la finalitat de preservar la identitat col·lectiva i donar a conèixer el vessant historicocultural del nostre país. Tot plegat, en col·laboració amb les institucions públiques i privades. És en aquest marc que el CIT organitza l’elecció i la proclamació del pubillatge de Ripoll i organitza la Festa nacional de la llana i casament a pagès. Sens dubte, es tracten de dos símbols que han esdevingut emblemes de la vila tant portes endins entre els ripollesos i ripolleses, com als ulls de la resta de catalans i forans.