Ripoll aposta fermament pel reciclatge de la roba usada a través d’un model cooperatiu sense afany de lucre

Durant el passat 2017 a la nostra població s’ha recollit a través dels contenidors taronja la quantitat de 67.458 kg de roba. La roba usada és una fracció més a tenir en compte i que forma part de la resta de contenidors de selectiva.
Aquest reciclatge es fa a través de la cooperativa Roba Amiga, una entitat formada per diferents entitats sense afany de lucre les quals treballen per l’inserció sociolaboral de persones amb risc d’exclusió social mitjançant diferents iniciatives. Té per objectiu modernitzar el sector en termes d’eficiència i rendibilitat, fent el procés de gestió de la roba de segona mà a Catalunya més eficient, per reduir al màxim els residus tèxtils.
La recollida i recuperació de residus per a la seva reintroducció en el mercat ha estat una activitat desenvolupada tradicionalment per entitats socials, que han trobat en aquesta especialització un filó d’ocupació innovador per a l’inserció de persones en situació de risc social, pretén per tant ser una referència com a model d’inserció laboral.
El creixement d’aquesta activitat i a seva consolidació en el mercat ha generat una nova activitat empresarial amb dos trets d’identitat específics: el social i el mediambiental, que adquireixen protagonisme en front al econòmic, objectiu per excel·lència de qualsevol activitat empresarial. Avui en dia, les empreses d’inserció laboral s’han transformat en un agent estratègic de transformació de la nostre societat. Amb la seva tasca introdueixen valors com la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, i son un referent en la difusió i promoció de la pràctica ambientalista de les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar).

  • RESIDU TÈXTIL: El residu tèxtil recollit es divideix en reutilitzable, reciclable i rebuig.
    RESIDU TÈXTIL RECICLABLE: Del 60% de residu recollit, segons les cates realitzades extrauria un 75% potencialment reciclable que es descompon en un 49% de cotó, un 34% Llana i un 17% de Fibres sintètiques.

El contenidor taronja
El contenidor de Roba Amiga és fàcilment reconeixible gràcies el seu color taronja i serveix com a punt d’informació per els ciutadans que volen dipositar les seves bosses de roba, ja que a traves del seu infograma s’orienta a les persones de com i què pot anar en el seu interior, ademés d’explicar quin serà l’objectiu de les donacions i els seus destins.
A dia d’avui hi ha més de 1.700 contenidors repartits per tot el territori català en més de 450 municipis i ubicacions privades que compleixen amb les seves accions de responsabilitat social corporativa.

Recomanacions per donar la roba
1. Què puc portar als contenidors?
Qualsevol producte tèxtil en bon estat:
Roba de vestir
Roba de la llar (llençols, tovalloles, etc.)
Sabates, bolsos, cinturons…
2. Com ho he de fer?
La roba s’ha de rentar, plegar i dipositar-la en una bossa tancada dins dels contenidors.
Les sabates aparallades, lligant-les pels cordons o bé amb cinta i dins d’una bossa.
Altres elements com cinturons i bolsos intentar que quedin el màxim compacte possible.
3. Què no s’hi ha de llançar?
Evita posar-hi roba bruta o estripada, i tingues cura de que no se’t colin restes de menjar o pintures.

2018-01-24T09:58:42+00:0024 gener 2018|Actualitat Ajuntament|