• La Chesse Route permetrà fer una ruta gastronòmica internacional sense moure’s de la plaça de la Lira

Els dies 22 i 23 de setembre, la plaça de la Lira de Ripoll, acollirà la quarta edició de la Fira Europea del Formatge, organitzada per l’Ajuntament de Ripoll en col·laboració amb el Consorci Ripollès Desenvolupament i l’Associació Ruta Europea del Formatge. La fira reunirà productors de formatge i punts de venda de productes afins, com ara vins i cerveses.

El tret de sortida de la Fira serà el divendres a les 7 de la tarda a la seu de l’Ajuntament de Ripoll amb la presentació de l’Associació de la Ruta Europea del Queso i del projecte Quetur.

La mostra obrirà dissabte a les 10 h amb la degustació i venda de formatges dels Ripollès (Mas el Lladré, Formatgeria Roura Soler, Formatgeria Muuu Beee, Formatgeria Palou i Formatges del Pujol Orra) i també europeus (DO Idiazabal, DO Maó-Menorca, DO Casar de Cáceres, DOP Beira Baixa -Fundao-, Vilalluenga del Rosario i Cantal ) i el Bar la lira, que oferirà tast de les cerveses artesanes del Ripollès Minera, i tast de vins d’un celler amb DO Empordà.

Durant tot els cap de setmana, al mateix espai de la fira, es podran comprar tiquets degustació, amb un cost de 5 euros i que inclouen: quatre degustacions diferents a escollir entre formatges i o beguda; 10% de descompte per un menú en restaurants col·laboradors, 50% de descompte a l’entrada del Museu Etnogràfic de Ripoll amb visita guiada gratuïta i un 15% de descompte a l’entrada del Conjunt Monàstic. Pensant amb la mainada, el dissabte a la tarda i diumenge durant tot el dia, hi haurà un espai amb inflables i jocs totalment gratuït a la plaça de l’escorxador.

L’activitat estrella de la fira serà el dissabte a partir de les 8 de la tarda i fins les 11 de la nit amb la celebració d’un sopar especial de tapes amb productes de cada territori, el Chesse Route, que permetrà que els participants previ pagament de 15 € puguin obtenir 10 tiquets a bescanviar a canvi de tapes. La vetllada estarà amenitzada amb la música en directe a càrrec de The Blue Beat.

La Ruta Europea del Formatge

 L’Ajuntament de Ripoll és soci de la Ruta Europea del Formatge, una associació de municipis d’arreu de l’Estat espanyol amb productors artesanals de formatge i pretén donar a conèixer el patrimoni cultural, gastronòmic i natural de les diverses zones, així com impulsar el turisme cultural i gastronòmic i col·laborar en programes comuns extensibles a altres municipis d’arreu d’Europa.

 Trobada d’autocaravanes

Per quart any consecutiu es fa difusió de la fira a diferents associacions d’autocaravanes oferint avantatges per tal que visitin Ripoll durant el cap de setmana de l’esdeveniment gastronòmic. S’habilita un espai segons els nombre d’autocaravanes inscrites i se’ls ofereix un 2×1 per en la compra de tiquets de degustació. L’experiència d’anys anteriors ha estat molt satisfactòria arribant a ser fins a més de 50 autocaravanes en alguna de les edicions passades.