Ahir dimecres  dia 20 de març a les 19 hores es va presentar a l’Arxiu Comarcal del Ripollès el Projecte Ripoll Abans i Ara (http://www.ripollabansara.cat/). Es tracta d’una pàgina web que conté un mapa de google maps de Ripoll que mostra com eren els carrers, els edificis, etc., de fa uns anys, a través de fotos antigues. El funcionament és molt senzill, cal situar-se sobre els punts vermells situats en diferents ubicacions i quan es cliquen, apareix la fotografia mostrant el passat d’aquell lloc.

Actualment la pàgina conté unes 80 imatges, gairebé totes cedides per l’Arxiu Comarcal del Ripollès però també per persones particulars. La intenció és que per mitjà de la participació ciutadana es pugui ampliar l’arxiu de fotos. Només cal dirigir-se a l’Arxiu Comarcal o al mateix Ajuntament on es digitalitzarà la imatge per posteriorment introduir-la a la web. Les imatges es retornaran a la persona propietària al mateix moment.

El projecte va ser una de les propostes escollides en els Pressupostos Participatius del 2018. En aquest sentit el regidor de Cultura Ramon Santanach va comentar “Que amb un cost de menys de 2.500 € es podia recollir el passat de Ripoll i que fos accessible per tota la població”. També va afegir “Que es tracta d’una eina gratuïta per les persones ciutadanes i que “Segur que a casa tothom té aquella caixa de sabates plena de fotografies, de les que en pot aportar algunes per fer créixer aquest projecte”. Per la seva banda Josep Ribas, arxiver comarcal, va puntualitzar “que el futur està en les xarxes i la tecnologia i que per tant cal utilitzar-les per apropar la història als ciutadans i ciutadanes”.