Un dels factors que ajuden a reconèixer el potencial econòmic d’un territori és, sens dubte, el dinamisme empresarial o la capacitat emprenedora que tingui aquell entorn. L’edició de la Fira de les 40 hores d’aquest 2017 ha comptat amb un Saló Empresarial. Per primera vegada prop de 40 empreses del sector secundari de la comarca i del Bisaura han mostrat juntes la seva potencialitat en creació de llocs de treball, en innovació, en retenció de talent, en voluntat d’inversió…. Hem pogut veure una extensa mostra del què ofereixen les empreses, com són, quant facturen o quin nombre de treballadors tenen. És un homenatge a tots els equips humans d’aquestes empreses, als treballadors i als promotors per la seva voluntat i persistència a obrir la porta cada dia generant riquesa social al nostre territori.

Aquest saló Empresarial ha tingut també altres objectius. Un de prioritari: possibilitar que els alumnes de les escoles de Ripoll puguin visitar-lo; d’aquesta manera poden ser coneixedors de primera mà de què és el que es fa a la seva comarca i de quines són les necessitats professionals cara al futur. Conèixer on treballen amics seus, familiars, coneguts, … i preguntar-se què fan, on exporten. On compren ?

El dia 3 d’abril s’ha presentat el Pràcticum Odisseu, un nou programa de les Direccions
Generals de Joventut i d’Universitats per fomentar l’arrelament dels joves al seu propi territori i frenar així el despoblament dels pobles. Està dirigit a estudiants universitaris de màsters o graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits acadèmics. El programa facilita dur a terme pràctiques a les empreses de la comarca; això representa un avantatges pels joves que tenen voluntat d’instal·lar-se al seu territori però també per a les empreses, que poden d’aquesta manera avaluar als joves i incorporar-los laboralment un cop acabades les pràctiques.

Als responsables dels municipis ens toca fer polítiques locals orientades a atraure activitat econòmica, però no a qualsevol preu, hem de mirar de trobar la manera de concentrarnos en activitats econòmiques que puguin aportar valor afegit al nostre territori, sostenibles social i ambientalment, i que puguin reforçar la qualitat de vida del municipi. Com més alt sigui el nivell tecnològic, més especialment important serà per a l’economia local, ja que aquestes empreses tenen afectes d’arrossegament sobre altres sectors, per tant aporten un gran valor afegit, creen llocs de treball de qualitat i són menys susceptibles a la deslocalització.

En les polítiques púbiques, el nostre primer objectiu ha de ser preservar el teixit de les empreses existents, són la nostra base econòmica i social per a fer sostenible un poble i un territori; tenen una importància capital. També podem contribuir a atraure’n de noves o ajudar a generar actituds d’emprenedoria i intraemprenedoria per a multiplicar el teixit empresarial. El dinamisme d’uns i altres afavoreix el desenvolupament general del territori. Des dels ajuntaments de la comarca volem treballar plegats per ser un territori empresarial friendly en el marc del pacte RipollÊSempresa signat recentment.

Des d’aquestes línies d’opinió vull agrair a tots els empresaris que han participat al saló RipollÊSempresa per la seva voluntat de donar a conèixer una part d’allò que fan. Les empreses són essencials per al progrés de la comarca. Nosaltres podem donar-los un cop de mà, establir polítiques públiques de suport, però està clar que són elles i ells els que tiren del carruatge i contribueixen a generar riquesa social i econòmica. Vull expressar als joves que m’agradaria que es quedessin al territori. Des de la nostra responsabilitat lluitarem per tal d’afavorir les condicions que propiciïn continuar amb la potència i diversitat del nostre teixit empresarial i en la mesura del possible ajudar a l’establiment de noves empreses. Desitgem proporcionar llocs de treball de qualitat en el present i el futur.
Esperem que tots plegats, polítics, empresaris, empleats i estudiants
sumem els esforços necessaris per avançar cap a un model de comarca viva i activa, pròspera, sostenible en definitiva. Acabo amb un lament. Em va sorprendre i doldre la frase d’uns membres de grups polítics i casals alternatius al Plenari de Ripoll del passat febrer: «nosaltres no treballaríem mai en una indústria», penso que és una manca de respecte, un menyspreu a totes i tots els milers de treballadors del ripollès i entorn que han treballat, treballen, i desitjo que per molts anys treballaran en una de les moltes indústries i empreses de casa nostra. En veu alta i en majúscula JO SÍ QUE VULL TREBALLAR EN UNA INDÚSTRIA.

Jordi Munell i Garcia
Alcalde de Ripoll
4 d’abril de 2017