El 9, 10 i 11 d’agost Ripoll es vestirà de Medieval per celebrar el XXII Mercadal. Amb una posada en escena molt realista, es viuran tres dies de retrocés en el temps, per recordar part de la història del Bressol de Catalunya

Aquest migdia s’ha presentat el XXII Mercadal del Comte Guifré, que per tercer any consecutiu organitza l’entitat Sabors Catalans conjuntament amb l’Ajuntament de Ripoll. A diferència d’altres mercats medievals, el Mercadal de Ripoll es vincula al passat de la vila de Ripoll, i per tant ofereix propostes diferenciadores. Es busca any rere any combinar l’oferta lúdica, comercial, gastronòmica i musical reproduint allò que passava fa mil anys en ple segle XXI. És un dels esdeveniments més importants que acull Ripoll al llarg de l’any i compta amb la col·laboració de nombrosos comerços, entitats del poble i particulars.

La regidora de cultura, Montsina Llimós ha explicat que com cada any “el mercat estarà ubicat al cercle que engloba el nucli antic”. Ha destacat que enguany les activitats i espectacles s’aniran repetint al llarg dels tres dies, en horaris ajustats. Així ha  recordat que “és convenient estar al cas del programa, que es podrà consultar a la web, a les xarxes socials i a diferents punts físics per no perdre’s cap detall”. Llimós ha volgut fer esment que “ de mercats medievals n’hi ha a molts pobles però que el Mercadal és el de Ripoll, amb el pòsit que ha acumulat durant aquests 22 anys d’història”. Com a espectacles, ha destacat l’arribada del Comte Guifré a la vila de Ripoll, que es farà el divendres a les 18.30 hores i l’espectacle de dissabte a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament que combinarà màgia, falconeria, danses medievals, malabars, etc., posant en la mateixa escena espectacles que formen part de l’engranatge dels tres dies de mercat. Ha finalitzat explicant que “enguany no es fa el sopar medieval per una qüestió logística, ja que l’església de Sant Pere està ocupada per l’exposició de la Carme Solé”, “per això es farà l’espectacle que es feia en el marc del sopar, obert a tot el públic”.

La regidora de Turisme, Comerç, Fires i Mercats, Manoli Vega ha fet una crida a totes les persones de Ripoll, de comarca i a tots els visitants ha gaudir d’aquests dies que “Ripoll es vesteix de Medieval”, accentuant que “és una festa molt vivencial i que acompanya a passejar pels carrers i a fer poble”. També ha afegit que cada any “s’aposta per introduir novetats aconseguint així autenticitat”, per desmarcar-lo dels altres mercats medievals que es fan arreu del territori. Vega ha finalitzat la seva intervenció anunciant que “el Mapping es projectarà cada vespre a la Portalada del Monestir i que ja és una activitat més d’aquest esdeveniment”.

El Gerent de l’entitat SC Produccions, Josep Maria Soldevila, ha iniciat la seva intervenció agraint a l’Ajuntament de Ripoll la confiança dipositada en l’empresa per gestionar un any més aquest esdeveniment. Pel que fa a ubicacions ha volgut destacar que “amb l’experiència recollida en les edicions anteriors, s’ha vist convenient redistribuir els espectacles infantils que es faran tots a la plaça Llibertat, i accentuar els espectacles de petit format, que tindran un pes important durant els 3 dies i alguns dels quals estaran representats per persones de la vila i o comarca”. Soldevila ha afegit que un dels punts àlgids serà el concert de música Celta quer serà a càrrec del grup GAELOC i que tindrà el lloc el dissabte a les 21.30 a la plaça de l’Ajuntament. També ha fet un resum de les activitats més destacades, com l’exposició de catapultes a la plaça de la Lira, l’exposició d’aus rapinyaires a la plaça Oliba, l’escola de cavallers, els contes medievals o el castell gegant que hi haurà a la plaça Oliba. Per finalitzar ha anunciat que aquest any es vol donar una importància rellevant a la demostració d’oficis i que per això “els 8 oficis que es mostraran tindran un paper destacat”.

El mercat començarà el divendres dia 9 d’agost del 2019 a les onze del matí i acabarà el diumenge 11 d’agost del 2019 a les onze de la nit, quan finalitzi el mapping.