Dissabte 27 d’octubre a les 12h del migdia, al Museu Episcopal de Vic, el president de la Generalitat de Catalunya, el M. Hble Sr. Quim Torra inaugurarà “Oliba Episcopus”, l’exposició amb motiu de la commemoració del mil·lenari del nomenament de l’abat Oliba de Ripoll com a Bisbe de Vic. L’acte comptarà amb l’assistència de l’alcalde del consistori, l’ Il·lm. Sr. Jordi Munell.

En aquesta exposició es podran veure, de forma inèdita, els originals de les 3 bíblies manuscrites a l’ Scriptorium del cenobi monàstic de Ripoll, que s’han conservat: la bíblia de Rodes, la bíblia de Ripoll i la bíblia de Fluvià.

Aquestes 3 bíblies es retroben després de sortir de l’escriptori, ara fa mil anys. La Bíblia de Rodes va ser un regal que Oliba va fer al monestir de Sant Pere de Rodes l’any 1022 i que es conserva a la Bibliothéque Nationale de París. La Bíblia de Ripoll és la més voluminosa, amb 465 folis, i procedeix de la Biblioteca Apostòlica Vaticana de Roma. De la bíblia de Fluvià (Sant Miquel de Fluvià) se’n conserven fragments dispersos.

Des de el Museu Etnogràfic de Ripoll s’organitza una visita al museu episcopal per a tots els ripollesos i ripolleses interessats a contemplar aquests manuscrits produïts a Ripoll fa gairebé mil anys.

Aquesta exposició temporal reuneix algunes de les millors peces de l’art europeu del segle XI, es podrà visitar del 27 d’octubre de 2018 al 10 de de febrer de 2019 al MEV.