La nova ubicació unificarà en una mateixa zona Museu Etnogràfic, Monestir i Scriptorium

L’Ajuntament de Ripoll té previst traslladar l’Scriptorium actualment situat al raval de l’Hospital a la planta sota-coberta de l’església de Sant Pere. Amb aquest canvi d’ubicació es vol unificar i centralitzar els atractius patrimonials i d’interpretació relacionats amb el monestir de Santa Maria de Ripoll en un equipament que ja acull el Centre d’Interpretació del Monestir, i l’església gòtica de Sant Pere.

El projecte Scriptorium de Ripoll, va néixer com a producte cultural l’any 2000, amb la voluntat de realçar el llegat històric de l’antic escriptori medieval que hi havia al Monestir de Santa Maria de Ripoll. Inicialment el projecte girà entorn de la figura de Gerbert  d’Orlach, monjo benedictí, que va esdevenir el Papa Silvestre. Després de 18 anys de funcionament, és el moment crear un nou espai amb un nou muntatge físic, que permeti adaptar-se a les noves tècniques museogràfiques i als nous espais expositius, que en aquests moments han quedat força obsolets. Es pretén dissenyar una exposició que evoqui a la seva antiga seu, i que amplií la interpretació del seu fons adaptant-la a les concepcions actuals. A més la nova seu permet integrar-lo en el pol cultural creat entorn del Monestir de Ripoll i del Museu Etnogràfic, que gestiona l’ Scriptorium de manera directa des del 2011.

Aquesta actuació es podrà dur a terme a l’haver estat seleccionada i inclosa en la convocatòria pública de subvencions del Servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona, presentada a la convocatòria (Ordre GAH/45/2016 de 7 de març) del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya Eixos 4 i 6 del FEDER. El pressupost total que representarà l’actuació és de 314.281,45 €, i es finançarà amb cofinançament FEDER de 130.507,00 € i una subvenció de la Diputació per import de 65.253,50 €.

Està previst iniciar els treballs de millora de l’espai i consegüent trasllat durant aquest 2019.