L’exposició “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica” ha arribat a Ripoll. Concretament, es podrà veure a la plaça Gonçal Cutrina del 21 de març al 21 d’abril. La mostra va ser inaugurada el passat mes d’octubre a Barcelona en el marc del II Congrés Mundial per la Pau i va recorrent el territori català. Ha estat creada pel col·lectiu Ruido Photo i produïda per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

A través de la fotografia i d’entrevistes, l’exposició fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

Les xifres són alarmants: de mitjana cada 40 minuts una persona és assassinada. Extorsions, violacions, segrestos, assassinats i desaparicions, però també situacions de pobresa i exclusió social, formen part del dia a dia de bona part de la població, especialment la més vulnerable.

Però, en aquest context hostil de violència, l’exposició també dona veu a les persones que lluiten, dia a dia, per transformar la realitat a partir d’iniciatives educadores, de sensibilització, de cures i solidaritat. Persones valentes que tiren endavant projectes amb una sorprenent capacitat de resiliència, que demostren que la història no està escrita i que hi ha un potencial extraordinari per avançar cap a la pau. L’exposició està dividida en quatre blocs temàtics: Dones, Infància, Joves i Migrants.

La mostra inclou un codi QR a través del qual les persones interessades podran accedir a una traducció dels textos al castellà i a l’anglès. També està dotada d’un sistema d’audiodescripció per a persones cegues.

S’ha volgut portar a Ripoll en el marc de la Fira de les 40 Hores, que se celebra els propers 1, 2 i 3 d’abril. A més, es programaran visites a la mostra des dels centres educatius de la vila i amb el casal de joves El Galliner.

Galeria de fotos de l’exposició