Es podrà gaudir d’una bonificació de 30,50 € en la taxa d’escombraries per complir dues accions obligatòries, i de 66,50 € si se’n compleixen tres d’optatives diferents.

L’Ajuntament de Ripoll torna a posar en marxa el programa de bon comportament ambiental en la separació i reciclatge de residus urbans. Aquest 2022, arriba amb diferents novetats que comporten més opcions per poder tenir bonificacions en la taxa d’escombraries domiciliàries. Hi poden prendre part els titulars i/o llogaters d’habitatges de primera residència de Ripoll. Fins al 31 de març, poden fer la sol·licitud per participar al programa ‘Reduir, Reutilitzar i Reciclar’ a l’oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament, havent demanat cita prèvia per telèfon (972 71 41 42).

Com a novetat, enguany també es pot obtenir la targeta amb només un clic! Per sol·licitar-la a través de la web, cal entrar a l’enllaç següent: https://ripoll.cat/servei-de-medi-ambient-reduir-reutilitzar-i-reciclar/

El regidor i cap de l’àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa, Joaquim Colomer, ha presentat aquesta nova edició aquest matí a l’Ajuntament. Ha explicat que enguany hi ha “un ventall molt extens d’accions perquè tothom pugui participar-hi. En els darrers anys hem anat augmentant el nombre de bonificacions atorgades i això és bo per l’economia de les famílies, però també pel medi ambient i l’entorn de Ripoll”.

Bonificacions de 30,50 € o de 66,50 €

Fins al 30 de novembre de 2022, els participants al programa podran retornar la targeta a l’Ajuntament de Ripoll, degudament complimentada i juntament amb els justificants de les accions realitzades. La taxa d’escombraries que es preveu per habitatge aquest 2022 és de 165,50 €. Al desembre d’aquest mateix any, un cop comprovat el correcte compliment de les accions de bon comportament de residus i previ pagament de la taxa, es procedirà a retornar a cada usuari la bonificació al número de compte que designi. Si s’ha acollit a les dues accions obligatòries, rebrà 30,50 €. Si, a més, n’ha complert tres d’optatives diferents, se li retornaran 66,50 €. Per tant, es pot arribar a pagar una taxa d’escombraries de només 99 €.

Accions per acollir-se al programa

Les accions obligatòries són dues: La correcta separació de les fraccions reciclables en el domicili (matèria orgànica, envasos, paper, vidre i oli domèstic), per la qual es faran visites de control periòdiques; i la utilització del servei de deixalleria (se segellarà la targeta) i/o de recollida de trastos (prendran les vostres dades) quatre cops a l’any. Els majors de 80 anys no tenen l’obligació de complir aquesta segona acció.

Hi ha set accions optatives de les quals se n’han d’escollir tres de diferents per optar a la bonificació màxima: L’assistència a jornades formatives mediambientals; la participació en activitats de neteja d’espais públics organitzades per l’Ajuntament; realitzar compostatge casolà; utilitzar l’APP Reciclos (sistema de reciclatge d’envasos: www.reciclos.com); la recollida de material usat com grans electrodomèstics, matalassos sofàs… per part d’una botiga (caldrà justificant de la retirada); el reciclatge de material en botigues de segona mà (llibres, mobles, joguines…); o altres accions justificades com ara retornar medicaments, participar en taller de reciclatge de mobles, fabricació de sabó…

Totes les accions estan especificades al document que us podeu descarregar AQUÍ.

Bonificacions en augment

Des que l’Ajuntament de Ripoll va posar en marxa la campanya de bon comportament ambiental, aquesta ha anat canviant i adaptant-se. Any rere any des del 2014, s’ha anat augmentant en l’import total subvencionat de la taxa d’escombraries. El 2021, es va bonificar a 186 famílies, amb un total d’11.439 € subvencionats. L’objectiu és seguir augmentant aquesta xifra i arribar a més gent perquè la taxa de recollida selectiva i les bones accions pel medi vagin augmentant a la vila.