Les Bíblies copiades al S.XI a l’escriptori del Monestir de Ripoll, destaquen a l’exposició Oliba Episcopus que es mostra al Museu Episcopal de Vic

El dissabte 19 de gener un autocar de 40 Ripollesos i Ripolleses es va desplaçar fins a Vic per visitar l’exposició Oliba episcopis, exposada al Museu Episcopal de Vic. La proposta, organitzada pel Museu Etnogràfic de Ripoll, va tenir molt èxit i no es descarta realitzar més propostes d’aquest tipus al llarg de l’any.

El nombre de persones desplaçades va permetre fer dos grups i així realitzar una visita guiada a l’exposició i gaudir d’una mostra complerta i extensa centrada en la figura d’Oliba com a Bisbe. Un dels atractius de la visita va ser la mostra de les Bíblies copiades al segle XI a l’escriptori del Monestir de Santa Maria de Ripoll. La Bíblia de Ripoll conservada a la Biblioteca Apostòlica Vaticana de Roma, la Bíblia de Rodes, conservada a la Biblioteca Nacional de París, i la Bíblia de Fluvià de la qual se’n conserven fragments dispersos. Un llegat més de la història de Ripoll com a Bressol de Catalunya.

La mostra proposa una visió renovada d’Oliba, el seu context i els diferents aspectes de la seva trajectòria, des de l’origen comtal, passant per la condició de monjo i abat, la consagració episcopal i les tasques pròpies del bisbe, fins a la seva obra artística, cultural i política. La mostra reuneix els testimonis materials i documentals més importants de la vida d’Oliba i del seu entorn, junt amb altres de coetanis, procedents de diferents col·leccions de Catalunya i d’Europa (Vic, Barcelona, Girona, Madrid, París, Hildesheim i Ciutat del Vaticà).