Pierina Roig i Jordi Serrano contrauran núpcies el 21 de maig a Ripoll, en el marc de la 56a edició d’aquesta celebració.

El 21 de maig Ripoll viurà la festa del folklore i les tradicions en majúscules. La 56a Festa de la Llana i Casament a Pagès tornarà al Bressol de Catalunya i ho farà amb la seva esplendor. Tal com ha esdevingut en els darrers anys, l’enllaç nupcial serà verídic. La parella protagonista del casament a l’estil dels que es feien als masos benestants antigament seran la Pierina Roig i en Jordi Serrano. Des de fa setmanes que, juntament amb el Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT), estan ultimant els preparatius per a viure una jornada inoblidable i
per reproduir fidedignament un casori com els que es feien al segle XVIII.

El 21 de maig serà un gran dia per a la Pierina i en Jordi, els quals es mostren entusiasmats per esdevenir protagonistes de la cinquanta-sisena d’una festa de la qual asseguren que “qui no voldria formar part de la festa més bonica del poble?”, en paraules de la núvia. Subratllen que “les tradicions i el sentiment de pertinença són part del nostre ADN, no podem oblidar d’on venim i les nostres arrels de pagès”. Una celebració que beu del passat, però que es converteix en present cada any a Ripoll. Una vila que “surt poques vegades al carrer, però quan ho fa, és capaç de fer festes com aquesta”, explica Serrano, i afegeix: “La Festa de la Llana i Casament a Pagès és una data assenyalada per als ripollesos i ripolleses; una data que sortim al carrer a celebrar, una data que compartim nosaltres cap a la resta del món”.

Per tot plegat, conviden a tots els ripollesos a esdevenir còmplices i testimoni del seu enllaç en la festa més nostrada i única de la vila comtal. “Per no perdre el camí hem decidit de fer-ho junts i volem gaudir de la festa amb tots vosaltres”, diu Roig. Serrano, al seu torn, afegeix: “És un honor poder ser partícip de la festa i ajudar que, en un futur, pugui ser declarada patrimoni de la UNESCO!”.

El casament, en tant que és real, també té padrins. Com cada any dues personalitats de l’àmbit català tindran l’honor d’acompanyar als contraents i en aquesta ocasió són el meteoròleg Francesc Mauri i la periodista Ruth Gumbau. Dues persones amb una llarga trajectòria professional. La parella pren el relleu als padrins de l’any passat, que van ser la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el cantant Lo Pau de Ponts.

Des del CIT, entitat que organitza la celebració, agraeixen la ‘predisposició i entrega de la Pierina i en Jordi per sumar-se a una festa que veu de la tradició i que reivindica el nostre passat’.

Descarrega el programa d’actes (PDF)

Diverses novetats en la festa d’enguany

Amb l’objectiu de fer encara més gran la festa més tradicional de Ripoll, es proposen diverses novetats. La voluntat és ampliar la programació festiva fins a abraçar dues jornades i incentivar l’activitat durant tot el cap de setmana al bressol de Catalunya, amb el folklore i la vida a pagès com a centre de gravetat.

Dissabte al matí, el centre de Ripoll esdevindrà l’escenari de la primera gimcana del pastor que comptarà amb un seguit de proves i es disputarà en grups de quatre persones. Les proves, de manera enginyosa, busquen fer un homenatge als ramaders i pagesos i a la vida dels pastors i els oficis que hi estan vinculats, tan important al Ripollès. Els participants viuran una
experiència única amb reptes com ‘Sense aturador amb el carretó’, ‘Esquila sense petar’ o una competició per descobrir el més ràpid clavant claus. L’activitat té un cost de deu euros per grup.  Paral·lelament, el CIT també proclamarà el campió mundial de munyir ovella ripollesa. Una prova en la qual es pot participar de manera individual. Les inscripcions, en aquest cas, valen dos euros. Qui vulgui formar part d’aquesta primera experiència de gaudi, es pot inscriure des del 15 al 19 de maig a l’Oficina de Turisme de Ripoll o bé el mateix dia de proves, de 10 a 11 del matí, a la plaça del Monestir. Un cop exhaurit el període d’inscripcions es donarà el tret de sortida a la gimcana i al campionat mundial que s’allargaran fins a la una del migdia.

L’edició d’aquest any també serà recordada pel bateig de quatre peces de bestiari. Després que el 2014 s’incorporessin els capgrossos Eudald i Maria, en aquesta ocasió l’ovella ripollesa prenen el protagonista. El jove artesà Lluís Garcia treballa en l’elaboració de quatre ovelletes, en una clara vocació d’homenatjar un dels eixos que vertebra la festa. El bateig d’aquest nou bestiari popular es farà el dissabte a la tarda, en el marc de la trobada gegantera impulsada per la colla gegantera de la vila. Allà serà on es faran públics els noms que prendran aquestes figures i que també fan referència a la vila comtal.

Com a tercera novetat, el CIT Ripoll i l’Associació Fotogràfica de Ripoll impulsen el primer concurs fotogràfic de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès. Les dues entitats sumen sinergies en un concurs obert a tota la ciutadania. Al web de l’Associació Fotogràfica se’n podran trobar totes les bases. La fotografia guanyadora esdevindrà la imatge promocional de la festa del 2024 i el seu autor rebrà una gratificació de 100 euros. El termini de presentació de les fotografies es clourà el 4 de juny i el 10 de juny es donarà a conèixer el vencedor en una cerimònia que se celebrarà a la sala dels pastors del Museu Etnogràfic de Ripoll. L’elecció serà a càrrec de membres del CIT i professionals de la fotografia, en el transcurs del mes de juny.