Els ripollesos, no falten mai als actes de celebració de l’11 de setembre. La nostra vila és Bressol de Catalunya i aquesta data té un significat especial. Cada any l’acte central té lloc al monestir de Santa Maria de Ripoll, no sense abans escoltar la galejada dels trabucaires i pedrenyalers de Ripoll.

Aquest any la glosa de la diada va anar a càrrec de la Sra. Carme Solé i Vendrell, il·lustradora i pintora, Premi Nacional de Cultura 2012 i Creu de Sant Jordi 2006, que justament i seguint la seva reivindicació, va recordar que tots els infants del món han de tenir els mateixos drets, indiferentment del lloc de naixement. Solé, que segons les seves pròpies paraules, s’expressa més bé pintant que parlant, també va voler il·lustrar el moment en el mateix transcurs de l’acte. Mentre el cantautor Jaume Escala al so de la guitarra cantava cançons com el Rossinyol, els Segadors i una cançó, que molt podria ser l’himne de Ripoll, escrita per Ramon Sargatal en el marc de l’Any Gerbert i ara musicat pel mateix Escala.

Un dels moments culminants va ser quan totes les entitats, partits, associacions i el consistori municipal 2019-2023 van fer la tradicional ofrena floral davant la tomba de Guifré el Pilós, fundador de la nació catalana. Seguidament l’alcalde Jordi Munell va realitzar el discurs institucional en el qual va recordar els anys de lluita per reivindicar la llibertat per decidir, la llibertat per defensar la nostra llengua i la nostra cultura, la llibertat per a crear un País més solidari, més participatiu, més ric i socialment més just així com per demanar l’esforç per fer de Catalunya i de Ripoll el lloc que volem. Abans d’acabar l’acte, el músic Ripollès Modest Moreno, va tocar l’himne del Segadors amb l’orgue del reial Monestir.

La pluja no va permetre que la ballada de sardanes es fes a la sortida del monestir però es va realitzar a la plaça de la Lira. Tot seguit, molts dels assistents es van desplaçar cap a Barcelona, alguns amb els autocars que van sortir des de la Capital Ripollesa, per assistir a la vuitena manifestació independentista organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana sota el lema “objectiu Independència”.